IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дроните влизат в света на киното

Телевизионни и филмови компании в САЩ получиха разрешение да снимат сцени от филми с безпилотни самолети

12:29 | 26.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската федерална авиационна администрация (FAA) е издала разрешение на шест телевизионни и филмови компании да използват безпилотни самолети за заснемането на сцени, пише BBC.

Решението идва след предходните строги ограничения за търговското ползване на дрони в рамките на въздушното пространство на САЩ. Въпреки тази отстъпка има и редица ограничения.

Така например дроните не могат да бъдат използвани през нощта и е необходимо да бъдат проверявани преди всеки полет.

“Днешната новина е значим момент в разширяването на търговската употреба на безпилотни самолети, като същевременно гарантира, че поддържаме нашия световен рекорд за безопасни полети от всякакъв тип”, твърди американският секретар по транспорта Антъни Фокс.

По думите му филмовите компании следват тенденцията, възприета от мнозина, която обещава нови постижения в различни области.  

Компаниите твърдят, че операторите им имат сертификати за частни пилоти. Самите полети ще трябва да бъдат ограничени само до зоната на снимачната площадка. От FAA посочват, че полетите няма да представляват опасност за други въздухоплавателни средства, хора или тяхното имущество.

Същевременно дроните са на път да променят и света на фотографията, превръщайки се в новото поколение фотографи, даващи перспектива към света, каквато не сме виждали досега, пише Wired.

Новата технология помага за улавянето на спиращи дъха кадри и то по изключително евтин и лесен начин. Цените на дроните започват от 1000 долара за моделите, които са достатъчно малки, за да се поберат в раница, и са оборудвани с камера с висока резолюция.

Компанията Liberty Hill от Тексас представи устройството DJI Phantom II, което наричa "iPhone-ът на дроните" заради хубавия му външен вид и лесното управление.

Въпреки че идеята за използването на дрони звучи примамлива, FAA забрани търговската им употреба без позволение. Любителите все още могат да ги ползват, стига устройствата да стоят далече от летищата и да не летят прекалено високо.

Всяка употреба извън хобитата и развлекателните цели е обект на разпоредбите на FAA и в тези случаи използването на дрони първо трябва да получи одобрение. Същевременно границата между търговската употреба и тази, свързана с хобитата, става все по-малка.

Любителите на дроните очакват с нетърпение властите да обявят фициалните правила и стандарти за регулиране на използването на безпилотни самолети, но наскоро стана ясно, че е възможно агенцията към Конгреса, която отговаря за темата, да не успее да спази срока, който си постави и който изтича през септември.

"Хората започват да осъзнават колко полезни са тези неща, не само за повечето потребители, но и за търговско приложение, а като резултат от това тези устройства ще стават все повече и все по-популярни", коментира Райън Бейкър от компанията Arch Aerial, която произвежда дрони. По думите му фирмата създава устройства, които са достатъчно здрави, за да имат търговско приложение, но и са достатъчно достъпни за обикновения потребител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още