IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ в очакване на ключово решение за използването на дрони

Споровете относно възможността за нарушаване на неприкосновеността на личния живот продължават

16:03 | 28.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Идеята на Amazon да използва дрони за доставките си показа, че безпилотните самолети могат да бъдат полезни за бизнеса. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Идеята на Amazon да използва дрони за доставките си показа, че безпилотните самолети могат да бъдат полезни за бизнеса. Снимка: архив Ройтерс

Raptr се движи на около 30 метра височина, въпреки вятъра в Оклахома. Перките му бръмчат като рояк пчели. Собственикът муи Къртис Спрейг изключва дистанционното, оставяйки безпилотния самолет да се движи напълно самостоятелно. Машината прави пирует, а след това полита към мястото, от което е излетяла. Тя намалява скоростта си бавно, приближавайки се към пространството за кацане и леко потреперва преди да се изключи.

Оборудваният самолет има автопилот и може да извършва напълно автономно наблюдение на зона с радиус от 10 км. Ratr е от новото поколение безпилотни самолети, които са на път да залеят пазара, съобщава Guardian. Способността на машината да предава видео в реално време вече е привлякла вниманието чак в Южна Африка, където имат желание да използват устройството за борба с бракониерите, които убиват носорози.

В САЩ към т.нар. дрони интерес проявяват всякакви групи от хора - пожарникари, полицаи, проследяващи бегълци, земеделски производители и телевизионни екипи, които излъчват извънредни новини.

Наскоро Джеф Безос се похвали, че Amazon планира да използва безпилотни самолети за своите доставки в гъсто населените градски райони. Както изглежда е само въпрос на време преди дроните наистина да навлязат в живота на цивилните, въпреки че са създадени да помагат на военните.

Федералната въздухоплавателна администрация (FAA) е на път да направи гигантска крачка напред към пускането на дроните в американското небе. Тя е обещала да обяви до края на месеца шестте щата, които са избрани да бъдат домакини на официалните тестове на безпилотните самолети през следващите години. Те ще участват в създаването на "пътна карта" за използването на този тип машини в цивилния живот.

Свободната продажба на по-малки дрони може да започне още през 2015 г., твърдят авиационните експерти. По-големите пък ще се използват в по-тежки задачи, като пръскане на земеделските култури и за доставките на товари, но това ще се случи чак около 2020 г.

Междувременно расте броят на произвежданите безпилотни летателни апарати, които са в очакване на одобрението на FAA. Някои от тези машини са достатъчно малки, за да се поберат в джоба, докато други се зареждат от слънчева светлина. Техните потенциални приложения варират от контрол върху големи маси хора до помощ при установяване на торнадо и проучване на животинските ферми за добитък.

Оклахома е един от 24-те щата, кандидатстващи за домакинството за тестовете на дроните. Залозите са високи - прогнозира се създаването на 2000 работни места и генерирането на 200 млн. долара от икономическа активност, както и 20 млн. долара данъчни приходи. Teal Group твърди, че дроните ще донесат 100 млрд. долара на бизнеса в страната до 2025 г.

Последна актуализация: 07:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 10 години
по интересно ще е да вклю4иш радио смутител тоест високо4естотен заглушител
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 10 години
да гръмни я и после на електри4еския стол....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 4
alphaomega
преди 10 години
Вече виждам и новото ми хоби - лов на "дрони" ! :)) Няма майтап, видя ли такава бъздяща гад да лети над къщата ми, вадя пушката веднага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още