IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google тества дрони за доставка

Компанията не изключва да използва разработката си и за комерсиални цели, като доставки на поръчки по домовете

15:55 | 29.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Google тества дрони за доставка

Американският технологичен концерн Google разработва проект за създаване на безпилотни летателни апарати (дрони), които да могат да доставят предмети и помощи. Т. нар. Project Wing е в процес на развитие вече около две години, съобщава The Wall Street Journal.

Разработката е сходна с тази на най-големия онлайн търговец Amazon, но с по-големи амбиции. Доставката на продукти по домовете е само едно потенциално приложение на Project Wing, съобщават от базираната в Калифорния компания.

Дългосрочните планове предвиждат дроните да могат да се използват за доставки на помощи до бедстващи или изолирани райони, като те ще могат да влизат в употреба след земетресения, при наводнения и други природни бедствия. 

"Само няколко от тези роботи, които летят постоянно до бедстващ район, ще могат да помогнат на много голям брой хора", казва пред BBC Астро Телър, ръководител на отдела Moonshots на лабораторията за нестандартни разработки Google X.

Google вече разполага с няколко прототипа, които в момента извършват пробни полети в Австралия. Първоначалната концепция е била дроните да се използват за доставка на дефибрилатори до хора, които може да са получили инфаркт. Според Google подобен безпилотен апарат може да достигне до всяка точка на един град по-бързо от линейка. Компанията се е спряла на Австралия за домакин на тестовете, защото в страната има по-свободни правила за използване на дрони. Там летящите безпилотни самолети са тествани за доставки на продукти между отдалечени ферми.

Действащият прототип на Project Wing е с дължина 1,5 метра и разполага с четири електрически перки. Целият дрон тежи 8,5 кг, и засега може да пренася предмети с тегло от около 1,5 кг, като целта е постепенно товароносимостта да бъде увеличена още малко.

Засега дроните могат да работят в два режима - да летят подобно на хеликоптер, което им позволява да са прецизни при излитане и кацане. Има възможност и да летят като самолет, което ще е по-бързо. Апаратите са изцяло автономни, като единствено се нуждаят от координатите на дестинацията, а след това сами решават как най-бързо да стигнат до нея.

Google не изключва да използва разработката си и за комерсиални цели, като доставки на поръчки по домовете. За да се случи това обаче, държавите ще трябва да разрешат използването на дрони за подобни цели. Компанията твърди, че работи над проекта от 2011 г. и счита, че за да се стигне до широкообхватна услуга с много на брой полети на ден, ще са нужни още няколко години.

Google X работи над дългосрочни и рискови проекти с потенциално високи шансове за печалба, които Лари Пейдж често нарича „полети до Луната“.

Припомняме, че още през 2013 г. Amazon започна собствени тестове за доставка на стоки чрез дрони. В началото на годината онлайн търговецът поиска разрешение от Американската Федерална авиационна администрация (FAA) да започне тестове в американското въздушно пространство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още