IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битките за интелектуална собственост на Apple, L’Oreal и Valero

Производителят на iPhone получи патент за специална технология

15:53 | 22.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производителят на iPhone и iPad – Apple, получи патент за технология, която ще позволи на потребителите на смартфони да локализират своите превозни средства и да палят двигателите им, докато още не са се качили в тях, пише Bloomberg.

Изобретението е свързано със сигнал, излъчван от превозното средство, който се свързва с мобилно устройство. След като устройството приеме сигнала, може да прецени дали един или повече „критерии, базирани на местоположението“ са изпълнени.

Когато това се случи, мобилното устройство може да изпрати сигнали до превозното средство и чрез тях може да контролира различни негови функции, включително заключването на вратите, размразяване на прозорците, отключване на багажника, затопляне на седалките и дори запалването на двигателя.

Apple кандидатства за този патент през юни 2012 г. със съдействието на Klipatrick Townsend & Stockton LLP, сочи базата данни на САЩ за патенти и търговски марки.

Търговска марка

L'Oreal от своя страна убеди съда в Индия да забрани продажбата на фалшиви продукти. Френският производител на козметика спечели дело за блокиране на търговец на дребно, продаващ онлайн фалшиви продукти, използвайки нейната търговска марка.

Базираната в Париж компания, заяви, че Върховният съд в Делхи е постановил, че името ѝ е използвано в сайта www.shopclues.com върху продукти, които са фалшификати.

L'Oreal, която използва това име като марка от 1910 г., заяви, че продажбата на подобни продукти може да навреди на нейната репутация.

Заповедта на съда е временна, а на 15-и декември ще бъдат решени по-нататъшните действия.

Индустриален шпионаж

Главният прокурор на Калифорния Камала Харис изрази резерви по отношение на разпоредбите за търговска тайна в предложението за проект за релсов превоз на петрол в Банесия, Калифорния.

В писмо до Community Development Department Харис посочва, че проектът на доклада за въздействието върху околната среда на проекта на базираната в Сан Антонио Valero Energy Corp. нарушава разпоредбите, свързани с опазването на околната среда.

Тя посочва, че липсва достатъчно информация за теглото, съдържанието на сяра, парното налягане и киселинността на суровия петрол – данни, които са „от решаващо значение за адекватния анализ“ на въздействието на проекта върху безопасността и качеството на въздуха.

Харис твърди, че Службата за спешна помощ и щатския Департамент по транспорта са установили, че специфичните характеристики на транспортирането на петрол по релси „не са защитени търговски тайни и могат да бъдат публично оповестени“.

Главният прокурор посочва, че тези въпроси „трябва да бъдат разгледани и коригирани“ преди Градският съвет на Бенесия, Калифорния, да предприеме действия, свързани с доклада за въздействието върху околната среда.

Авторско право

Издателството на Университета на Чикаго е осъдено за нарушаване на авторските права върху превода на работата на испанската феминистка от XVII век – Мария де Саяс Сотомайор.

Джулиан Оливарес от Хюстън твърди, че преводът на текста „Exemplary Tales of Love and Tales of Disillusion”, публикувани във вестника, използват материал, защитен с авторски права – текстове на испански език и тълкувания на нейната работа. Неговата книга има „голямо количество материали, които са изцяло оригинални“, сочи съдебното решение.

Оливарес твърди, че издателството на Университета на Чикаго съдържа текстове, взети от неговата книга. Мъжът поиска съдебна заповед за забрана на разпространението на спорната книга, както и пожела парично обезщетение, поемане на хонорарите на адвокатите и покриване на съдебните разходи.

Издателството не е отговорило веднага на запитването за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още