IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК започва задълбочен анализ на сделката между БТК и НУРТС

Първоначалната проверка е показала, че обединението може да предизвика негативни ефекти на пазара

12:18 | 11.12.14 г.
КЗК започва задълбочен анализ на сделката между БТК и НУРТС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще направи задълбочен анализ на сделката между БТК и НУРТС, става ясно от съобщение на регулатора.

В началото на ноември Комисията получи нотификация за желанието на БТК да придобие пряк едноличен контрол върху „НУРТС България“ и първите съобщения бяха, че не се очаква сделката да наруши конкуренцията на пазара.

След първоначалните анализи на пазарите за разпространение на радио- и телевизионен сигнал и „колокация“, на които реално ще има отражение обединението, Комисията обаче е установила някои негативни въздействия.

„Обединеното предприятие ще оперира едновременно на два съседни продуктови пазара – на наземно цифрово разпространение на ТВ програми и разпространението им чрез платени платформи – сателит и Internet protocol”, пише в решението на регулатора.

Участието на БТК на двата пазара би създало конкурентни предимства след сделката пред останалите доставчици на платена телевизия, е показала първоначалната проверка.

По отношение на пазара на колокация пък и двете компании имат много добре развита инфраструктура, като част от нея може да бъде определена като такава със стратегическо значение.

Мрежата се използва от оператори на електронни съобщителни услуги. Ако БТК прекрати договорите си с тях, те няма да могат да изпълняват своите задължения съгласно издадени лицензи, защото изграждането на дублираща мрежа в „ключови места“ е практически невъзможно, отбелязват от КЗК.

От Комисията допълват, че участниците на разглежданите пазари също имат подобни опасения.
 

Свързани компании:

НУРТС България АД - облигации(NUHA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още