IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се готвят да обвинят Северна Корея за кибератаката срещу Sony?

Според запознати с разследването американските власти са събрали достатъчно доказателства, за да отправят ясно обвинение

10:59 | 18.12.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските власти планират да обявят тази седмица, че Северна Корея стои зад кибератаката, която разби системите на Sony Pictures Entertainment и принуди студиото да изтегли филма „Убийственото интервю“ от кината, посочва източник, пожелал анонимност.

Разузнавателните власти в САЩ са събрали достатъчно доказателства, за да са смятат, че правителството на Северна Корея е отговорно за случилото се, пише Bloomberg, позовавайки се на думите на източника. Не е напълно ясно дали оперативните работници от страната са извършили атаката или само са я финансирали, коментира друг източник от САЩ, който е запознат с разследването.

По-рано CNN написа, че новината вероятно ще бъде обявена най-рано в четвъртък. Студиото на Sony Corp., което е базирано в Калифорния, в сряда обяви, че на 25-и декември няма да има премиера на филма „Убийственото интервю“. Причината за този ход се оказаха заплахи от страна на хакерската група, които доведоха до отказ на големите вериги кина от прожекции на лентата.

Кибератаката може да накара правителството на САЩ да определи каква отговорност и власт са необходими за защитаването на частните компании, които контролират големи части от финансовата, енергийната и комуникационната инфраструктура на Америка, посочва друг представител на властите в страната, който също следи случая със Sony.

"Това определено ще окаже натиск върху правителството на САЩ да направи нещо“, коментира Джейсън Сиверсън, основател и главен изпълнителен директор на Siege Technologies, която се занимава с киберсигурност. „Това е изявление, което ще предполага действие, а въпросът е какво ще бъде това действие“.

По-рано тази седмица хакерската група заплаши с актове на насилие, ако филмът бъде прожектиран в кината. Комедията на Сет Роугън разказва за заговор срещу севернокорейския лидер Ким Чен Ун. В края на ноември хакерската група Guardians of Peace (GoP) разби системите на филмовото студио и започна да публикува хиляди вътрешни документи, включително имейли и информация за хонорарите на звездите.

Най-очевидните ответни действия в този случай включват икономически санкции или ограничаване на търговията, но те не биха имали ефект, пише Bloomberg.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Севернокорейците са уникални ***. Да се впрягат от обикновен филм че чак да провеждат кибератака.На всички дилетанти по компютърни престъпления да обясня, че това не означава, че севернокорейците НЕ пасат трева или НЕ са аборигени. Атаките са проведени от точки разположени на тяхна територия, но хората, които са го правели никой от нас не може да твърди, че са севернокорейци. Северна Корея още от 70-те години на миналия век много често купува всякакви специалисти за отделни проекти - доктори, инженери, развитие на космически и военни технологии и др.под. В това влага единствените си средства, с които разполага вместо да развива гражданска индустрия, земеделие и икономика.Елементарно Уотсън-ови мислители - ако не им е предоставена "братска руска или китайска безвъзмездна помощ" са си купили способни хакери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
deant
преди 9 години
Space maybe is the final frontier, but it is made in the hollywood basements.... Цитат от една известна песен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Илко
преди 9 години
Тия Северно Корейци нали пасяха трева?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
deant
преди 9 години
Е как бе, аз мислех, че в С. Корея живеят само неграмотни аборигени държави в неведение какво става в останалия свят от местната власт и дръпнатия им вожд. То се оказало, че там има IT специалисти, способни да пробият инфраструктурата на мултинационална компания от висок ранг. Как стават тея работи бе? Аз си мислех, че там не знаят какво е компютър? Или пък е нещо друго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още