IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber иска патент за спорното си ценообразуване

Компанията понесе редица критики за начина, по който таксува своите клиенти

14:19 | 23.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Uber иска патент за своето “високо ценообразуване”, при което пътниците понякога са таксувани прекалено високо в моментите на по-голямо търсене, пише CNN. 

Компанията представи заявката за патент през септември 2013 г. Uber първоначално получи отказ от Патентното ведомство на САЩ, но обжалва решението.

Новите насоки, които патентният офис обяви миналата седмица, могат да променят начина, по който то разглежда заявките за патенти, твърди експерт. Новите правила имат за цел да постигнат баланс между възнагражденията на новаторите и насърчаването на свободната търговия, посочва Майкъл Месингер, директор на адвокатската кантора Sterne Kessler.

Случаят Uber е такъв, който може да покаже как Патентното ведомство използва новите насоки.

Въпросното ценообразуване е една от новостите, които разграничават Uber от традиционните таксиметрови услуги с фиксирана тарифа, която обикновено се определя от местните власти. Uber твърди, че нейните цени могат да привлекат допълнителни шофьори, които да помогнат за справянето с превозването на хора в пикови часове.

Но услугата беше остро критикувана миналата седмица, когато таксува около 200 австралийски долара (165 щатски долара) пътници в Сидни по време на силен трафик в града. В отговор на нападките компанията заяви, че предлага възстановяване на сумата и безплатно пътуване.

Патентната заявка беше обявена за пръв път от Bloomberg, но компанията не е отговорила на запитванията за коментар по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още