IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мисията на ракетата Falcon 9 беше прекратена

Ракетата, създадена от компанията на Елън Мъск, срещна проблеми в системата за контрол

17:02 | 06.01.15 г. 2
Мисията на ракетата Falcon 9 беше прекратена

Ракетата Falcon 9 на милионера предприемач Елън Мъск не успя да излети днес, след като мисията беше прекратена преди приключването на обратното преброяване, пише Bloomberg.

Ракетата на Space Exploration Technologies Corp. трябваше да занесе 6 тона провизии на Международната космическа станция съгласно договор с Националната въздухоплавателна и космическа администрация.

Причината за отменянето на полета е проблем в системата за контрол, сочи информация в сайта на НАСА.

Space X се опитва да пише история с технологията, която ще ѝ позволи да приземи ключови части от ракетата върху плаваща в Атлантическия океан платформа, вместо да ги изгори при повторното влизане в земната атмосфера.

Разработването на ракета, която може да бъде изстрелвана няколко пъти, може да намали разходите за космическите полети, твърди Мъск. Той обяснява, че възможността за повторно използване на цялата ракета-носител ще намали разходите по изстрелването до една стотна от настоящата цена.

НАСА разчита на Orbital и Space X за извършването на полети, след като програмата Space Shuttle приключи през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Въпреки, че си позволявате да променяте мненията на читателите си, ще публикувам тези разяснения, за онези, които се интересуват:1. На български технически език не се казва "мисията беше прекратена", а "изстрелването беше прекратено". Самата мисия НЕ е прекратена, а е отложена за петък.2. На български не се казва "система за контрол", а "система за управление". Системите за контрол се занимават с други неща, а в случая с ракетата става дума именно за "система за управление"3. Ракетата няма как да занесе 6 тона провизии. Космическият кораб "Дракон" има около 3.5 тона капацитет. За справка вижте тук:http://en.wikipedia.org/wiki/Dragon_%28spacecraft%294. Няма да се приземяват "ключови части", а цялата първа степен на ракетата. Така се казва на професионален език.5. Първата степен НЕ навлиза повторно в земната атмосфера, тъй като изобщо не я е напускала. Първата степен се отделя на височина от около 42 км. Счита се, че границата на земната атмосфера е на височина 100 км,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Опитват се значи да приземят носещата част на ракетата :) Ха ха ха. Ламери !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още