IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екипажът на Solar Impulse планира околосветски полет в началото на март

Едно от големите предизвикателства ще е полет без прекъсване от Китай до Хавай

10:15 | 24.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: M3 Communications</em></p>

Снимка: M3 Communications

Швейцарската компания Solar Impulse планира околосветски полет на самолета си, задвижван само със слънчева енергия. Начинанието е насрочено между края на февруари и началото на март в Абу Даби. Инженери от технологичната компания АББ, която е представена и в България, ще придружават екипа на Solar Impulse в околосветския полет, съобщи дружеството.

Преди пет години екипът на швейцарския любител на силни усещания Бертран Пикар полетя за първи път с прототип на соларен самолет, предвиден за околосветско пътешествие. Тогава бе осъществен успешен изпитателен полет от военното летище в Пайерн, Швейцария със скорост от около 45 км/ч.

Сега се очаква пилотите Бертран Пикар и Андре Боршберг да делят задълженията си по целия 40 000-километров маршрут на самолета, който ще спира в различни градове включително Мускат, Оман; Варанаси и Ахмедабад в Индия; Чонгкинг и Нанкин в Китай; както и Финикс, Аризона в САЩ. Самолетът ще каца и в Европа или Северна Африка.

Едно от предизвикателствата в начинанието, преди мисията да завърши в Абу Даби в средата на 2015 г., ще бъде полетът без прекъсване с продължителност пет дни и пет нощи - от Китай до Хавай. Самолетът, захранван от 17 248 соларни клетки, ще лети по-високо от връх Еверест всеки ден. Така ще зарежда батериите си, за да може полетът да продължи и през нощта.

Трима инженери на АББ са се присъединили към екипа на Solar Impulse. Работата им включва подобряване на системите за управление на наземни операции, подсилване на зареждащата електроника за батерийните системи на самолета и разрешаване на пречки, възникващи в процеса на работа.

От 2010 година Пикар, председателят на проекта, и Боршберг – главният му изпълнителен директор, поставят осем международни авиационни рекорда, включително за времетраене, височина и прелетяно разстояние. Те прекосяват заедно Европа, Северна Африка и САЩ в прототипен самолет, задвижван само от слънцето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още