IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК погна Google за злоупотреби с господстващо положение в Европа

Срещу компанията се водят процедури заради облагодетелстване на собствените й продукти и операционната система Android

14:58 | 15.04.15 г.
ЕК погна Google за злоупотреби с господстващо положение в Европа

Google е злоупотребила с господстващото си положение на пазарите за услуги за обикновено търсене в интернет в Европейското икономическо пространство, се казва в писмо с възражения, което Европейската комисия изпрати до компанията. Отделно срещу компанията е започната и процедура, свързана с операционната система за мобилни устройства Android.

Според предварителното становище на европейския регулатор при обикновено търсене с търсачката систематично в резултатите са давани предимства на собствения продукт на компанията за сравнително пазаруване. Това се определя като нарушение на антимонополните правила на общността, тъй като ограничава конкуренцията и така вреди на потребителите, посочват от пресцентъра на Еврокомисията.

От ЕК обаче са категорични, че изпратеното днес изложение на възраженията не предрешава резултата от разследването на казуса.

По отношение на Android разследването ще се съсредоточи върху това дали Google е сключила антиконкурентни споразумения или е злоупотребила с вероятно господстващо положение в областта на операционните системи, приложенията и услугите за интелигентни мобилни устройства.

„В случая с Google съм загрижена от това, че предприятието е предоставило несправедливо предимство на своята собствена услуга за сравнително пазаруване в нарушение на антитръстовите правила на ЕС“, коментира европейският комисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер.

Тя допълни, че Google разполага с 10 седмици да убеди Комисията в обратното. „Ако обаче разследването потвърди нашите опасения, Google ще трябва да поеме правните последици и да промени начина, по който развива своята дейност в Европа“, обяви още Вестегер.

Какво представлява сравнителното пазаруване?

Сравнителното пазаруване позволява на потребителите да търсят продукти от уебсайтове и да сравняват цените между различни търговци. Предварителното заключение на ЕК от разследването, започнало през ноември 2010 г., е, че при обикновено търсене в интернет Google систематично облагодетелства в показваните резултати собствения си продукт за сравнително пазаруване (наричан „Google shopping“), като например представя на екрана Google Shopping на по-преден план.

По този начин Google може да отклони изкуствено трафика от конкурентни услуги за сравнително пазаруване и да възпрепятства способността им да се конкурират на пазара.

Брюксел се опасява, че така потребителите не виждат непременно най-точните резултати в отговор на търсенията, което е в ущърб на потребителите и пречи на иновациите. Предварителното становище на Комисията е, че за да се коригира това поведение, Google следва да се отнася по еднакъв начин към собствената си услуга за сравнително пазаруване и към услугите на конкурентите.

Казусът Android

От 2005 г. насам Google ръководи развитието на операционната система Android за мобилни устройства. Android е система с отворен код, което означава, че тя може да бъде използвана и разработвана свободно и от всеки. По-голямата част от производителите на смартфони и таблети използват операционната система Android в комбинация с редица приложения и услуги, които са собственост на Google.

Тези производители сключват с Google споразумения, за да получат правото да инсталират върху своите работещи с Android устройства приложенията на Google.

Задълбоченото разследване на Комисията ще се съсредоточи върху това дали Google е нарушила антитръстовите правила на ЕС, като е възпрепятствала развитието и достъпа до пазара на конкурентните операционни системи, приложения и услуги за мобилни устройства в ущърб на потребителите и разработчиците на новаторски услуги и продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още