IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson се изправя срещу Apple в три европейски съдилища

Компаниите продължават своите спорове за глобалното лицензиране

12:19 | 08.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ericsson разкри, че съди Apple в три страни, а поводът е спор, свързан с глобално лицензиране. Делата се водят в Германия, Великобритания и Холандия, пише Bloomberg.

В САЩ пък Ericsson се опитва да постигне споразумение с Apple за патентно лицензиране за технологии, които имат ключово значение за начина, по който мобилните устройства комуникират, както и за интелектуална собственост, свързана с интерфейса, батерии и операционни системи.

От Ericsson твърдят, че Apple продължава да продава продукти по цял свят без да плаща за лицензи.

"Всеки трябва да вземе лиценз за технологиите, които му предоставяме“, коментира Касим Алфалахи, ръководител на звеното за интелектуална собственост в Ericsson. “Това е много сериозно нещо, като се има предвид за коя компания става дума“.

Въпросът раздели технологичната индустрия на две – на тези, които създават едни от основните начини, по които работят телефоните, и тези, които използват технологията в по-сложни устройства.

Apple плащаше такси на Ericsson преди лицензионното споразумение да изтече в средата на януари. Когато преговорите за подновяване не доведоха до резултат, компаниите се изправиха една срещу друга в съда, за да търсят решение по въпроса дали исканията на Ericsson са справедливи.

Представителите на Apple във Великобритания не са открити веднага за коментар.

В жалбата, която Apple подаде срещу Ericsson през януари, компанията посочва, че цената на днешните електронни устройства се определя предимно от дизайна, оперативната система и от сензорните възможности, които са уникални за всеки продукти. Apple заяви, че Ericsson “се стреми да използва своите патенти, за да присвои стойността на новите авангардни иновации на Apple” и обвини компанията в „злоупотреба с лицензионни практики“.

Въпреки че iPhone и iPad на Apple спечелиха потребителите през последните години, Ericsson помага на пионера на пазара на мобилни устройства в създаването на нейните телефони още от 90-те години. Ericsson продаде своя бизнес с мобилни телефони на Sony през февруари 2012 г., пет години след като Apple представи iPhone, който в момента е най-големият ѝ източник на приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още