IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel създава фонд, който ще насърчава разнообразието на работната сила

Компанията ще помага на стартиращи фирми, управлявани от жени или представители на малцинства

09:20 | 11.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Intel Capital създаде фонд на стойност 125 млн. долара, който да подкрепя стартиращи компании, управлявани от жени от представители на малцинствени групи. Ходът е част от усилията на компанията да насърчи по-голямото разнообразие в работната сила в пословично мъжката технологична индустрия, пише Wall Street Journal.

Фондът, наречен Intel Capital Diversity Fund, ще бъде управляван от директора на Intel Capital Managing Лиса Ламбърт, която е от афроамерикански произход. Той ще инвестира в стартъпи, чиито основатели, главни изпълнителни директори или поне трима директори, които са пряко подчинени на главния изпълнителен директор, са жени, чернокожи, с латиноамерикански или индиански произход.

През януари главният изпълнителен директор на Intel Браян Крзанич обеща да инвестира 300 млн. долара в рамките на пет години, за да насърчи участието на жени и малцинствени групи в работната сила на компанията. „Вярваме, че разнообразието и приобщаването на работното място е фундаментално за довеждане до бизнес резултати”, каза днес Крзанич. “Нашата цел с този нов фонд е да подкрепим значително стартиращи технологични компании, отразяващи обществото, и в крайна сметка да носят ползи на Intel и по-широката икономика чрез своя успех”.

Новият фонд е част от тези усилия на компанията.

Силициевата долина и американската технологична индустрия са изпълнени преди всичко с мъже, предимно бели и азиатци. Доклад на Babson College от 2014 г. разкрива, че само 15% от финансираните с рисков капитал компании в САЩ имат жени мениджъри. 

До момента Intel Capital е открила повече от 100 стартиращи фирми, които ще се класират за финансиране от фонда, посочва Ламбърт.

Сегашната новина следва обявяването през януари на инициативата на Intel Diversity in Technology initiative, създадена, за да насърчава повече разнообразие в Intel и в по-широк смисъл на технологичната индустрия. Intel обяви своите намерения за пълно представителство на жените и хората от слабо представените малцинства в своята работна сила в САЩ до 2020 г.

„С този нов фонд, Intel Capital е отдаден да инвестира в най-добрите таланти от най-разнообразен произход да култивирабрилянтни иновации, които да служат на нуждите наразнообразното общество". 

Само 15% от компаниите, финансирани с рисков капитал в САЩ имат жени в управленския си екип, показва скорошният доклад на Babson College, а компании, които имат жени на позицията изпълнителен директор получават само 3% от venture capital средства. Нещо повече, по-малко от 1% са основателите на компании в Силициевата долина, които са от латино и афроамерикански произход; близо 100% от финансираните основатели са бели, или от азиатски произход, според проучвания в индустрията. 

Фондът Intel Capital Diversity Fund стартира чрез инвестиции в четири компании, които ще имат достъп до програмите за бизнес развитие, глобалната мрежа, технологичния опит и капитала на марката на Intel Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Да платят сметката имах предвид. Вече ми е обидно честно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
С риск да се повторя и потретя, ТОВА е сексизъм и расизъм. Аз като бял мъж на възраст между 30 и 50 год. живеещ в държавата, в която се е родил, се чувствам жестоко дискриминиран. Стотици програми "помагат" на жени, черни, младежи, старци, имигранти и незнам още какви, а хората като мен имат право да плат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още