IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba и Foxconn искат да инвестират 500 млн. долара в Snapdeal

Водят се преговори за сключване на сделката, с която двете компании ще придобият 10% от индийския стартъп

10:42 | 17.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Alibaba и Foxconn искат да инвестират 500 млн. долара в Snapdeal

Китайската компания за електронна търговия Alibaba и Foxconn Technology Group, която се занимава с асемблирането на iPhone, водят преговори за съвместна инвестиция от около 500 млн. долара в Snapdeal.com, пише Wall Street Journal, позовавайки се на източник, запознат с въпроса. По думите му този ход ще оцени петгодишния индийския стартъп за онлайн търговия на почти 5 млрд. долара.

Snapdeal, която е собственост на Jasper Infotech, свързва търговци на дребно и купувачи, като продава всичко - от мобилни телефони до коли и къщи. Миналата година компанията получи инвестиция в размер на близо 1 млрд. долара от eBay Inc. и японската телекомуникационна компания SoftBank, което я оцени на 2 млрд. долара.

Източник, запознат с въпроса, твърди, че Alibaba и Foxconn са решили да вземат заедно 10% дял от Snapdeal, въпреки че сделката първо трябва да получи одобрението на регулаторите в Индия. Според източника председателят на Foxconn Тери Гоу е убедил изпълнителния председател на Alibaba Джак Ма, че има повече смисъл да инвестират заедно, отколкото отделно.

По-рано тази година Alibaba и Snapdeal.com започнаха преговори, които се оказаха в застой, тъй като китайската компания за електронна търговия не се интересува от инвестиция в малък дял от Snapdeal, коментира още източникът.

За Alibaba еднo участие в Snapdeal ще помогне за ускоряване на експанзията на китайската компания на индийския пазар на електронна търговия, който изживява бум, тъй като все повече индийци предпочитат да пазаруват дрехи, аксесоари, книги и електроника онлайн.

Това няма да бъде първата инвестиция на Alibaba в страната. През февруари подразделението ѝ за финансови услуги Ant Financial придоби 25% дял в базираната в Индия One97 Communication, която се занимава с онлайн разплащания.

За Foxconn инвестицията в Snapdeal ще ѝ даде възможност да навлезе в търговията на дребно в Индия, където има бум на търсенето на смартфони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още