IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светлин Наков: Недостигът на кадри в ИТ сектора е огромен и ще расте

Появиха се дори билбордове и радио реклами в търсене на програмисти, каза създателят на Софтуерния университет

18:51 | 07.08.15 г. 26
Светлин Наков: Недостигът на кадри в ИТ сектора е огромен и ще расте

Недостигът на кадри в сектора на информационните технологии (ИТ) е огромен в световен мащаб. В България, като част от глобалната икономика, нещата са подобни – има в пъти повече свободни работни места за хора, които са квалифицирани да ги заемат. Това заяви пред БНР Светлин Наков, създател на Софтуерния университет, който коментира излезлите наскоро данни, че българският ИТ сектор отбелязва петкратен ръст в последните години.

ИТ отрасълът е сред малкото в българската икономика с висока добавена стойност и конкурентоспособност. Същевременно обаче се алармира за липсата на кадри и че образованието трябва спешно да отговори на потребностите на бизнеса, каза Наков.

„Само ще се увеличава дистанцията между липсата на кадри и свободните позиции. В момента започнаха да излизат дори билбордове в търсене на програмисти, както и реклами по радиото”, посочи той.

Наков допълни, че  софтуерният сектор лесно се пренася през граница, а недостигът на кадри в него се дължи предимно на растежа на тези индустрията и същевременно на трудната подготовка на кадри като цяло.

„Софтуерен инженер се става за година – две със сериозно учене по 10- 12 часа на ден, включително и неделя”, коментира Наков.

Той поясни, че въпреки усилията на цялата образователна софтуерна индустрия, проблемът с обучението на специалисти не може да бъде решен само от нея, защото капацитета й е малък и не всички завършващи продължават да се развиват в ИТ сектора въпреки високите заплати.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 1
vstoykov
преди 8 години
Когато това се случи какво и за кого ще програмират програмистите? Единствената възможност, според мен, е да си пишат програми един за друг. Вие виждате ли друга възможност?Другата възможност е да програмират за себе си. Пишат си програмката, стартират я и ползват плодовете (или зеленчуците), които тази програма създаде.(Горното няма да го разберат хората с ампутирано чувство за и хумор и разбиране на метафори.)Новите технологии казват, че щели да намалят сериозно нуждата от търговия - всеки сам ще си произвежда каквото му трябва локално (с някакви технологии, неразличими от магия - 3D принтери, нанотехнология - като тези от книгата на Николай Теллалов Нано (Десет на минус девета)).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 10
redcretin
преди 8 години
Софтуерен инженер се става за година две със сериозно учене по 10- 12 часа на ден, включително и неделя, коментира Наков.Мда, ясно е що за телета обучава пръдльото. В тая професия сериозното учене е цял живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 9
ivan.ivanov
преди 8 години
Трябва да си луд за да започнеш работа в българска IT компания. Повечето са пълни измамници. Не плащат заплати, не плащат осигуровки, не спазват трудовото законодателство.През изминалите години, всички български компании, за които работих ме мамеха. Те или не ми изплатиха заплатите, или не ми изплатиха неизползваните дни от отпуската, или ме караха да работя през почивните дни и извън работно време, а това време не ми беше платено. Също така, те не ме осигуряваха на реалната заплата.От опит знам, че ако една компания не плаща осигуровки, не плаща извънредно изработените часове, забавя ти заплатата или още от начало започнат да те лъжат, давайки ти празни обещания, то по-добре стой далеч от нея. Рано или късно ще съжаляваш жестоко за това, че си работил за тези хора.По-добре имигрирайте и работете за западни компании, защото ще бъдете излъгани и ощетени от българските такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 2
Godo
преди 8 години
Има недостиг на евтини стоки и евтини професионалисти, с възможност за 10 пъти по ниски цени. Но действителността, е друга, българите напускат страната като добра стока за износ, а на тяхно място се надяват да внесат по-евтина стока. Но щом не даваш повече от 300 лева за шофьор, или 1000 лева за отличен софтуерен инженер, значи въобще нямаш нужда от такива, а искаш да крадеш и крадеш от чуждият труд, освен че си 100 пъти по некадърен от най-добрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 25
Godo
преди 8 години
Търсенето създава производството, а не като десните - твърдящи че производството само си създава търсене. Ето защо и турците произвеждат тютюн, заради това че има - или че е имало изкупвачи. Всеки ще произведе всичко - само жадни изкупвачи да има. И малини биха произвеждали турците в България, само държавата да създаде същите условия като с тютюна от преди 30г., тоест истински мощна инфраструктура в тази култура. ТЪРСЕНЕ!!? Джак удушвача от Виена, май Фалко прави песен в негова чест. Та той е удушавал ***, като повечето са били женени и дори със знанието на мъжът си. Така семействата, си увеличават доходите при капитализмът, чрез проституция на съпругата. Сега при капитализмът в България е същото, масово съпругите с ниски доходи са ***. Някои *** очакват друг капитализъм - истинският, но истинският - най-истинският дойде 1999г., и друг няма да дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още