IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск: Apple наема хората, които ние уволняваме

По думите му технологичната компания се е превърнала в "гробището на Tesla"

16:37 | 09.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Apple е „гробището на Tesla”, където отиват да работят провалилите се нейни служители, заяви ръководителят на производителя на електромобили, коментирайки амбициите на Apple да навлезе в автомобилната индустрия, пише CNBC.

Илон Мъск отхвърли притесненията, че Apple може да се окаже новият конкурент на компанията му и заяви, че всички бивши служители на Tesla, които технологичната компания е наела, не са важни.

"Те наемат хора, които ние сме уволнили. Винаги сме наричали на шега Apple “гробището на Tesla”. Ако не успееш в Tesla, отиваш да работиш в Apple. Не се шегувам“, коментира Мъск пред германския вестник Handelsblatt.

Запитан дали взима на сериозно амбициите на Apple в автомобилния сектор, милиардерът отговори още по-категорично: „Виждали ли сте някога Apple Watch?”.

"Не, сериозно, хубаво е, че Apple се движи напред и инвестира в тази посока. Но колите са много по-сложни от телефоните и умните часовници. Не можеш просто да отидеш при доставчик като Foxconn и да му кажеш: Направи ми кола“, коментира Мъск.

Apple не е била на разположение за коментар веднага.

Вече цяла година се спекулира, че Apple обмисля разработването на собствен електромобил и смята да се насочи към автомобилния сектор. През юли Apple нае ветерана в индустрията Дъг Бетс, който беше ръководител на отдела по качеството във Fiat Chrysler Automobilities.

През август „Project Titan” - името на автомобилния проект на Apple, започна да звучи все по-реалистично, след като се появиха слухове, че компанията търси място за тестване на кола в Силицевата долина,

Миналия месец представители от Apple се срещнаха с такива от автомобилния сектор, за да обсъдят автономните коли.

Колата на Apple, независимо дали ще е електрическа или автономна, ще се конкурира директно с Tesla и с други традиционни производители на автомобили, от BMW до Mercedes.

Най-големите технологични компании в Силициевата долина също насочват погледи към автомобилния сектор. В момента Google тества свое превозно средство.

Същевременно традиционните производители на автомобили се стремят да отговорят на заплахата, която се задава. По-рано тази година конгломерат от германски автомобилостроители купи системата за картографиране и навигация HERE на Nokia, която е смятана за ключов компонент на автономното управление.

Мъск обаче признава, че колите биха имали смисъл за Apple.

"Но за Apple колата е следващото логично нещо, най-накрая предлагането на значима иновация. Нов стилус или по-голям iPad вече не са достатъчни“, допълва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Илко
преди 8 години
Тоя много си е повярвал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още