IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Baidu надмина очакванията на анализаторите

През третото тримесечие компанията заложи на по-големи разходи за маркетинг, за да привлече повече потребители

15:30 | 30.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Печалбата на китайската търсачка Baidu за третото тримесечие надмина очакванията на анализаторите, а компанията обяви програма за обратно изкупуване на акции, след като успя да ограничи нарастването на разходите си за услуги като онлайн пазаруване и пътуване, пише Bloomberg.

Фирмата, стояща зад водещата китайска търсачка, обяви коригиранa печалба от 1,43 долара на акция, което е над средната прогноза на анализаторите за 1,28 долара на акция. Baidu може да изкупи обратно акции на стойност 2 млрд. долара през следващите две години.

Същевременно председателят и основател на Baidu Робин Ли увеличава разходите на фирмата, за да може тя да се конкурира по-добре с Alibaba Group Holding и Tencent Holdings в предоставянето на онлайн услуги - от резервации на ресторанти до билети за кино, така че да насърчи растежа на рекламите при търсене.

Трите най-големи интернет компании се борят за парче от пазара на O2O (“онлайн-към-офлайн”) услуги, който се очаква да нарасне до 7,2 трлн. юана (1,1 трлн. долара) до 2017 г., сочат данни на IResearch.

През последното тримесечие приходите на Baidu скочиха с 36% до 18,4 млрд. юана. Въпреки че нетната печалба спадна с 27% до 2,84 млрд. юана, тя надмина очакванията на анализаторите за 2,43 млрд. юана.

“Хората се опасяваха, че разходите ще излязат извън контрол, но резултатите показват, че маржовете са по-добри от очакваното”, твърди анализаторът на Bloomberg Intelligence Мишел Ма. “Има признаци, че може да има увеличение на маржа и по-малко субсидии в бъдеще, въпреки че през четвъртото тримесечие пак може да видим ръст на разходите”.

Трите основни нови бизнеса на Baidu - видео услугата iQiyi, сайтът за онлайн търговия Nuomi и сайтът за туризъм Qunar, продължават да са на загуба, натежавайки върху печалбата, генерирана от основния бизнес с реклами в търсачката. Nuomi - основната платформа за голяма част от по-новите ѝ услуги, се радва на над четворен ръст в стойността на трансакциите през третото тримесечие, твърди Ли.

Baidu прогнозира, че приходите ѝ за четвъртото тримесечие ще достигнат 18,2 - 18,8 млрд. юана. 

Главният финансов директор Дженифър Ли потвърди прогнозата си, че продажбите, общите и административните разходи ще се увеличат с 80 до 90% през второто полугодие спрямо първото, тъй като компанията залага на повече субсидии и разходи за маркетинг, за да привлече нови потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още