IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel прогнозира завръщане към растежа през 2016 г.

Компанията очаква скромен ръст на приходите през следващата година

16:25 | 20.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Intel прогнозира скромен ръст на приходите си за следващата година след спада през 2015 г. Растежът ще бъде стимулиран от търсенето на чипове за центрове за данни и други продукти отвъд пазара на персонални компютри, пише Wall Street Journal.

Компанията, която в четвъртък проведе годишната си среща с анализаторите, обяви също и увеличение на дивидента. След новините цената на акциите на Intel скочи с близо 4%.

Главният изпълнителен директор Браян Крзанич откри срещата с прогнозата, че компанията ще отчете 55,2 млрд. долара приходи за 2015 г., в съответствие с очакванията на Wall Street. Това е с около 1% по-малко от сумата, която Intel отчете през 2014 г.

След неговото изказване Intel обяви прогнозата за ръста на приходите си за 2016 г., посочвайки, че той ще бъде около 5%. Фирмата очаква брутният марж на печалбата да е 62%, колкото прогнозира и за 2015 г.

Intel получава по-голямата част от приходите си от чипове за персонални компютри – пазар, който напоследък се свива. Крзанич заяви, че компанията има надежди за подобряване на търсенето през 2016 г., базирано на нова серия от чипове с кодовото име Skylake и на новата операционна система на Microsoft – Windows 10.

"Наистина виждаме силен попътен вятър, насочвайки се към 2016 г.“, коментира още главният изпълнителен директор.

Но той подчерта, че Intel може да отбележи ръст, дори и ако бизнесът ѝ с чипове за персонални компютри се свие. Това ще се дължи преди всичко на чипове за памет и процесорите, използвани в сървъри и устройства, свързани с интернет на нещата.

Според Крзанич бизнесът с чипове (без тези за персонални компютри) носи около 40% от общите приходи на компанията и 65% от оперативната печалба, отчасти защото този тип устройства се продават на по-високи цени.

Intel прогнозира, че капиталовите ѝ разходи за 2015 г. ще достигнат 10 млрд. долара, плюс-минус 500 млн. долара, включително около 1,5 млрд. долара инвестиция в производството на чипове за памет.

Компанията обяви, че ще увеличи годишния си дивидент с 8 цента на акция до 1,04 долара.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още