IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Nokia одобриха придобиването на Alcatel-Lucent

Сделката ще удвои размера на Nokia, която ще има почти 110 хил. служители

15:25 | 03.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акционерите в Nokia дадоха зелена светлина на планираното придобиване на френската компания Alcatel-Lucent за 17,6 млрд. долара, с което фирмата направи стъпка напред към завършването на сделката, благодарение на която ще удвои размера си и ще се превърне в един от най-големите производители на мрежово оборудване, пише Bloomberg.

По време на срещата си в Хелзинки в сряда акционерите са одобрили придобиването на френския конкурент на компанията, който е ключов доставчик на базирани на интернет протоколи мрежи и на облачен софтуер, позволяващ по-ефективния трафик на данни. Nokia все още се нуждае повече от половината от инвеститорите в Alcatel да се съгласят със сделката, за да може тя да бъде приключена през първото тримесечие, както е планирано.

Придобиването удвоява размера на Nokia до почти 110 хил. служители, увеличава мащаба ѝ в областта на оборудването за мобилни мрежи и ѝ дава достъп до продуктите и проучванията на Alcatel. Тези сегменти са особено важни за Nokia, която се конкурира с шведската Ericsson и китайската Huawei Technologies. Nokia продаде своя непечеливш бизнес с телефони на Microsoft миналата година и постигна сделка за продажбата на своето подразделение за създаване на софтуер за карти на група германски производители на автомобили.

Същевременно пазарът се консолидира заради свиването в търсенето на безжични мрежови устройства, а компаниите търсят по-евтини и по-бързи начини да пренасят данните си в своите системи.

Седем месеца след като Nokia съобщи, че планира да придобие Alcatel-Lucent, партньорството си обявиха Ericsson и Cisco Systems, най-големият производител на оборудване за интернет мрежи като рутери и суичове. То ще комбинира възможностите на двете в безжичните и интернет мрежите, за да стимулира продажбите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още