IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung Electronics прогнозира по-слаби годишни резултати

Причината за това е забавянето в търсенето на смартфони

11:08 | 28.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Технологичният гигант Samsung Electronics предупреди, че резултатите му за тази година могат да са по-слаби заради забавянето в търсенето на устройства като смартфоните - тенденция, която вече оказа негативно влияние върху неговия конкурент Apple и върху производителите на чипове, предава Ройтерс.

Южнокорейската компания обяви това само ден, след като акциите на Apple потънаха с 6,5%, най-големият им спад от две години. Той се дължи на факта, че производителят на iPhone прогнозира първия си спад в продажбите от 13 години насам.

Забавянето на икономическия растеж на Китай и по-слабите валути на развиващите се пазари, се превърнаха в проблем не само за Samsung и Apple, но и за техните доставчици от индустрията.

“Като цяло по-слабото търсене на информационни технологии ще затрудни запазването на печалбата през 2016 г. на нивото от предходните години”, обяви Samsung в изявление по повод финансовите си резултати за четвъртото фискално тримесечие.

Samsung обяви, че оперативната ѝ печалба през периода октомври-декември е достигнала 6,1 трлн. вона (5,05 млрд. долара), съвпадайки с предварителните очаквания. Приходите са скочили с 1,1% до 53,3 трлн. вона, малко над очакваните 53 трлн. вона.

Акциите на Samsung отбелязаха спад от 2,4%.

Някои инвеститори и анализатори вярват, че през 2016 г. Samsung ще отчете спад в печалбата за втори път за последните три години, а това ще се дължи на факта, че забавянето в търсенето на устройства ще доведе до свиване на цените на чиповете за памет и дисплеите, които помогнаха на компанията да се справи със спада в печалбата от мобилни устройства миналата година.

Подразделението ѝ за чипове беше най-печелившето ѝ шест поредни тримесечия, включително и това, обхващащо периода октомври-декември. То помогна за покачване на оперативната печалба до 2,8 трлн. вона от 2,7 трлн. вона година по-рано.

Печалбата на мобилното подразделение се сви със 7,3% през третото тримесечие до 2,23 трлн. вона. Това е най-слабият му резултат от четири тримесечия. Samsung обяви, че мобилната печалба ще се се подобри до известна степен благодарение на пускането на пускането на пазара на нови смартфони, въпреки че като цяло продажбите на тези устройства се очаква да се свият.

В края на годината компанията ще плати дивидент в размер на 20 000 вона на акция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още