IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackBerry се насочва все по-ясно към софтуера

Компанията не успява да постигне успех на пазара на смартфони, сочи последният ѝ отчет

19:03 | 01.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

BlackBerry отчете продажби, които не оправдаха очакванията на анализаторите, на фона на забавянето на търсенето на новите ѝ смартфони. Това подчертава неотложността компанията да се насочи повече към софтуера, от който може да генерира повече приходи, пише Bloomberg.

Общите коригирани продажби за четвъртото фискално тримесечие са достигнали 487 млн. долара, обяви базираната в Онтарио компания. За сравнение, средната оценка на анализаторите беше за 561,8 млн. долара. Коригираната загуба на BlackBerry възлиза на 3 цента на акция, като се изключат някои елементи. Сумата е по-ниска от прогнозираната загуба от 10 цента на акция.

“Цел номер едно на компанията е да продължи да залага на софтуера и услугите”, коментира главният изпълнителен директор Джон Чен по време на обявяването на резултатите.

Акциите на компанията поевтиняха с 6,92% до 7,53 долара за брой в ранната търговия.

BlackBerry започва да вижда ползите от софтуера. Компанията обяви 527 млн. долара приходи от продажбите на софтуер за фискалната година, което е повече от целта, поставена от Чен - 500 млн. долара. BlackBerry прогнозира, че ръстът на приходите от софтуер ще е 30% през фискалната 2017 г. и запази прогнозата си, че ще излезе на печалба.

Същевременно усилията на компанията да се насочи от своята операционна система към телефони, използващи Android, не дадоха резултат от гледна точка продажби на хардуер, които са с 31% по-ниски спрямо същото тримесечие година по-рано. BlackBerry не посочва точно колко устройства е продала през тримесечието.

Чен удължи периода, в който бизнеса с устройства да излезе на печалба, посочвайки, че очаква той да започне да расте най-късно през март 2017 г. Той намекна, че компанията може да представи нов, по-евтин телефон с Android.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още