IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо чат приложенията не са достъпни в Етиопия от повече от месец?

Възможно е да става дума за опит за ограничаване на комуникациите във връзка със скорошните протести в страната

12:50 | 17.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Интернет приложения за комуникация като WhatsApp не са работили дори повече от месец в някои части на Етиопия, включително в региона Оромия, в който наскоро имаше протести, твърдят местни онлайн потребители, пише Bloomberg.

Собствениците на смартфони не са имали достъп до услуги като Facebook Messenger и Twitter при опит за връзка с тях през интернет, предоставен от държавната монополна телекомуникационна кoмпания Ethio Telecom, посочва университетският преподавател Сейом Тешоме.

„Всички те не работят тук от повече от месец“, коментира той. „Затъмнението е насочено към мобилните връзки“.

Говорителят на Twitter отказва да коментира въпроса в имейл, изпратен от Bloomberg още в понеделник. Facebook, която придоби WhatsApp през 2014 г., не е отговорила на запитването за коментар до момента.

Протестите в Оромия започнаха през октомври 2015 г. и са предизвикани от политическата и икономическата маргинализация на най-многолюдната етническа група в Етиопия. Протестите прераснаха в репресии, като се твърди, че полицията е застреляла около 266 демонстранти според доклад на Human Rights Project. Правителството обяви, че има много загинали, включително служители на реда, без да посочва брой на жертвите.

Базираният в САЩ активист в социалните мрежи Джауар Мохамед разпространи информация за протестите и кадри от тях сред своите над 500 хил. последователи във Facebook.

Без обяснение

Ограничаването на достъпа не е политическо решение и може да се дължи на проблеми с интернет връзките, твърди говорителят на правителството Гетачиу Реда. „Все още не сме открили обяснението“, каза той..

Ходът обаче описва „познат модел“ на ограничаване на свободата на изразяване и достъпа до информация от страна на властите в Етиопия, твърди Лесли Левков, заместник-директор за Африка на базираната в Ню Йорк Human Rights Watch.

“Спирането на достъпа до социалните мрежи е предвидим опит да се намали потокът от новини и информация около протестите“, категорична е тя.

Правителството разполага с технология за „контрол“ на приложенията за изпращане на съобщения, писа местния вестник Capital на 10 април.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още