IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарският парламент одобри закон, който може да блокира дейността на Uber

Текстовете поставят извън закона диспечерската таксиметрова услуга, извършвана без разрешителни

20:09 | 13.06.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Унгарският парламент одобри закон, който може да блокира дейността на Uber, съобщава Ройтерс. От месеци таксиметровите шофьори в страната протестират и настояват властите да забранят този тип услуги.

Според новия закон регулаторите в Унгария ще могат да блокират достъпа до интернет за "нелегални диспечерски услуги". Подобно ограничение страната наложи над достъпа до нелегални сайтове за онлайн залози.

Целта е да бъде спрян достъпът до нелегални таксита или подобни диспечерски услуги, ако другите превантивни мерки на регулаторите са неефективни, обяснява в мотивите към закона министърът на развитието на Унгария Миклош Шестак.

Законът не споменава изрично Uber и ще влезе в сила след 31 дни.

Таксиметровите шофьори в страната от месеци настояват Uber да бъде поставен извън закона, а приложенията им - блокирани. Според бранша шофьорите на фирмата нарушават правилата и регулациите, които те трябва да спазват.

Ройтерс посочва, че лицензираните фирми в Унгария ползват разрешително за диспечерски услуги след редица изисквания, сред които задължението да пазят записи от разговорите, както и големи застрахователни депозити. Сега, според новото законодателство, в страната ще бъде забранено предлагането на превози срещу заплащане, ако не бъдат изпълнени тези изисквания.

Традиционните таксиметрови услуги в страната също ползват онлайн приложения, допълва агенцията.

От Uber заявяват, че ще кандидатстват за разрешително за диспечерска дейност пред унгарските регулатори. "В момента ние подготвяме това административно", коментира Золтан Фекете, представител на компанията в Унгария.
По данни на компанията в Унгария услугите й ползват 150 хил. души, а шофьорите й са 1 200.

Протестите срещу Uber, услугата, която свързва шофьори с потребителите, се разрастват в Европа. Услугата вече е обявено за незаконна от съдилищата в Италия, Испания и Германия. На различен етап в производството са делата по казуса в Белгия и Холандия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Услугата вече е обявено за незаконна от съдилищата в Италия, Испания и Германия. "И правилно , да си ги ползват в америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
Унгарците просто са номер 1 нема друга такава малка даржавица дет да им слага такива подсечки на Империята ..... Орбана е майстор ако имаха и военна мощ щяха да утепат рибата ..... Евала просто евала :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още