IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин обвини Apple, че нарушава китайски патенти

Заради решението на китайски държавен орган може да се наложи компанията да спре продажбата на последния си модел iPhone

16:30 | 17.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската компания Apple е нарушила патенти на китайски производител на устройства и може да се наложи да спре продажбата на последния си модел iPhone в Пекин. Това отсъди градския орган, регулиращ интелектуалната собственост, с което нанесе поредното поражение за компанията на ключовия китайски пазар, коментира Bloomberg.

Моделите iPhone 6 и iPhone6 Plus са нарушили патентни права на Shenzhen Baili заради подобни функционалности на телефона ѝ 100С, отсъди Beijing Intellectual Property Office. Apple, чиито култови устройства помогнаха за определяне на съвременната индустрия на смартфорните, засега не отговаря на исканията за коментар. Компанията може да обжалва решението и може да получи разрешение да продължи с продажбата на телефоните си по време на процеса.

Макар че решението обхваща само територията на Пекин, съдебните власти може да приемат случая като прецедент, потенциално повлиявайки на решения в съдебни спорове на други места в Китай.

Baili е една от компанията за смартфони, които се опитват да се възползват от мобилния бум в страната. Сю Гиосян, създател на патента и вписан като представител на Baili, засега също не отговаря на запитванията за коментар.

Apple, която се очаква да представи следващото си поколение iPhone през есента, може да се опита да отмени забраната за продажба, обжалвайки на няколко места и в различни съдилища, казва Тед Чу, партньор и IT специалист в Bird and Bird.

„Ако позицията на органа по интелектуалната собственост на Пекин бъде уважена и Apple не обжалва, тогава на теория те няма да могат да продават iPhone 6 и iPhone 6 Plus”, казва той.

Отсъждането на агенцията, която ръководи въпросите с патенти в Пекин, е последното от серия поражения за Apple на най-големия ѝ пазар след САЩ. Услугите с книги и филми на компанията бяха блокирани през април заради нарушаване на регулациите за чуждестранни публикации. През 2013 г. пък държавните медии обвиниха компанията за лошо обслужване на клиентите и неадекватни гаранции, заради което последва извинение от главния изпълнителен директор Тим Кук.

Миналия месец компанията изгуби битката да запази името „iPhone“ ексклузивно за продуктите си, след като съд в Пекин отсъди, че малко известен производител на аксесоари може да използва името за своя серия портфейли и чанти. През 2012 г. пък Apple плати 60 млн. долара на Proview International Holdings, за да уреди спор по правата на името iPad в Китай.

Apple разчита на втората най-голяма икономика в света, за да запази темпа си на растеж, макар че започва да изпитва известно забавяне и там. За трите месеца, приключили на 26 март, приходите от Китай, Хонконг и Тайван са се понижили с 26% до 12,5 млрд. долара. Кук обеща да продължи с инвестициите въпреки икономическото забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още