IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия наказа Google за нарушение на антимонополното законодателство

Санкцията за американския технологичен гигант е в размер на 438 млн. рубли

16:54 | 11.08.16 г. 9
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Руската Федерална антимонополна служба (ФАС) наложи санкция на Google в размер на 438 млн. рубли (6,76 млн. долара). Компанията е наказана заради злоупотреба с господстващо положение на пазара на операционни системи за мобилни устройства, посочва ТАСС.

Обвиненията бяха повдигнати през 2015 година.

През миналия септември ФАС обвини Google в нарушението след жалба от страна на Яндекс. Руската компания се оплака от политиката на Google да инсталира Google Play, електронния магазин за приложения за Android, на всички мобилни устройства, при това на приоритетна позиция.

Търсачката на Google пък се използва по подразбиране на устройствата под Android. Това ограничава конкурентите на компанията на пазара за приложения за мобилни устройства, смятат от Яндекс.

От Google обаче не приеха тези обвинения и обжалваха в съда. Първото решение на съда беше в полза на ФАС, но американската компания обжалва. Следващото заседание по процеса е насрочено на 16 август.

От ТАСС допълват, че ФАС трябваше да обяви размера на наказанието срещу Google още през март 2016 година, но на няколко пъти отложи това. Заради обжалването на санкцията изплащането на глобата може да се проточи до 2017 година, коментират от антимонополната служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
ти не ме интересува какво мислиш VW им го боднаха на политическа база за дет искаха да праат заводи в Русия, за тва почна да им "пуши колата" иначе беха "изправни" преди тва .... Нема такива правни спорове и уйя ми Янко всичко е политика, власт и сила ... тея правните мое си ги тикнеш отзад в турското посолство .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
needtoknowmore
преди 7 години
Ти май не правиш разлика между търговски спор, регламентация, закон, изисквания, директиви ... и директно политически укази. Аз говоря логика по линия на това. С това "възмездие" не знам как да го коментирам, а иначе VW сами си признаха, че правят манипулации ... значи викаш ако сгазиш лукът и лъжеш и сам си го признаеш от търговски проблем трябва да става политически?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
добре обясни например айде да не е с РФ, че те за всичко са виновни, но за Volkswagen. САЩ каат, че немските коли бълвали толко сажди, че не виждали слънцето едва ли не, е тва решение кво е и с колко милиарда набутаха немците ?!? Са, че немците немат топки да им го върнат на Сашови то РФ има топки и ше им го тресне където и както може и решенията са политически ....... въпроси други имаш ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
Напротив много е ясна и логически, не може само Сашовците да каат кой ше кара влака и да наказват и те ше отнесят шамарите а па за Гоглите ич не ме е еня и съвсем да ги обръндзат станали са жертва на собстената им олигофренична политика. Руски активи беха ли замразени (а тва не са западни пари) - беха, санкции налагат ли Сашови (и то на половината свет) - налагат, праат ли се на отворени на олимпиядата - праат се, само руския отбор взимал допинг - други нье, еббаваха ли ги на борсата - ми еббаваха ги. Тва че руснаците са итрещяли биноклите с некви 7млн. е нищо в сравнение с тва дет праат ционистите от фащ. Тва е палажението ако на гогала не му изнася да пали мотора и геломпеске ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
needtoknowmore
преди 7 години
Твоята радост ми е много неясна - в смисъл фен си на всичко нелогично и политическо или си само фен на всичко нелогично и политическо що иде от РФ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
needtoknowmore
преди 7 години
Все едно Мозила да съди Майкрософта, че дефоултният браузър е IE, или да съди Apple за Сафарито ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
needtoknowmore
преди 7 години
Това е меко казано малоумно ... не случайно е политическо. Принципно Android-a е на Гоогле и по дефиниция Google Play върви с Андроида, а кое къде да бъде в огромната си част зависи от самите производители на телефони. А най-малоумното е Яндекс да ги вини, че на своята си операционна система по подразбиране е Google ... чудно ми е защо Байду и компания не ги съдят(може би щото в никое нормално съдилище това не минава), а Яндекс ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още