IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google най-сетне даде официален отговор на обвиненията на Европейската комисия

Компанията отрече да е промотирала услугите си така, че да пречи на конкурентите си

10:44 | 04.11.16 г.
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Google официално отрече обвиненията на Европейския съюз (ЕС), че несправедливо е промотирала своята услуга за пазаруване и е блокирала конкурентите си в онлайн рекламите си в търсачката. С този формален ход компанията проправи път на регулаторите в Европейския съюз (ЕС) да се произнесат по тези обвинения през следващата година и потенциално да ѝ наложат глоби, предава Ройтерс.

Опровержението на американския интернет гигант идва цели шест години след като Европейската комисия започна разследването заради оплаквания от конкуренти като Microsoft и група европейски и американски компании.

Главният юрисконсулт на Google Кент Уокър написа, че обвиненията нямат правна и икономическа основа, а действията на компанията са предизвикани от нуждите на потребителите, а не от желанието ѝ да пречи на конкурентите си.

Представител на ЕС съобщи, че официалният отговор на Google наистина е получен.

„При всеки от случаите внимателно ще разгледаме отговора на Google, преди да вземем каквото и да било решение за това как да процедираме и на този етап не можем да предскажем крайния изход от разследването“, коментира говорителят на ЕК Рикардо Кардосо.

От своя страна Майкъл Кериър, професор в базираното в Ню Джърси Rutger Law School твърди, че за Google може да се окаже трудно да убеди регулаторите в ЕС с най-новите си аргументи.

Освен това Google отхвърли предложението на ЕК, което ще позволи на компанията да таксува конкурентите за показването на техните услуги на видно място, като сумата съответства на нейните оперативни разходи или на номиналната стойност, базирана на най-ниската цена в AdWords, която в момента е 0,01 евро на клик.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още