IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия подлага на референдум закон за следенето на комуникациите

Неправителствени организации и активисти се обявиха срещу новите права за правителството при записи на данни

14:37 | 01.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Холандците ще могат да кажат мнението си за нов закон, даващ повече власт на администрацията да следи комуникациите в страната, съобщава Ройтерс. Проверка на Избирателната комисия в страната показа, че искането за референдум за новия закон е подписано от повече от 300 хил. души, което задължава правителството да организира допитването.

През юли холандският парламент даде повече власт на органите на страната да събират данни по различни канали. Законът ще влезе в сила от 1 януари 2018 година.

Много неправителствени организации и активисти обаче се обявиха против тези промени и започнаха подписка за референдум за тези текстове. Според Telecom Paper допитването ще бъде насрочено на 21 март 2018 година, когато ще се проведат местни избори в Холандия.

Правителството ще бъде длъжно да се съобрази с резултатите от вота, ако в референдумът гласуват повече от 30% от гласоподавателите в страната, допълва изданието.

С референдум, провел се през миналата година, холандците отхвърлиха ратификацията на споразумението между ЕС и Украйна, опасявайки се, че това ще бъде първата стъпка за членството на Киев в Евросъюза.

В крайна сметка Холандия подписа споразумението, но след писмени гаранции, че това не е началото на процедура за еврочленство на Украйна, отговаряйки на страховете на своите граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още