IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще бъде първият Netflix за видео игри?

Няколко големи компании вече работят по подобни проекти

09:26 | 17.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Nvidia

Geforce Now е най-близкото нещо до базирана на абонамент потребителска стрийминг услуга за игри, при това работи от цели три години. Въпреки това през целия този период беше в бета версия. Компанията все още не е съобщила нищо официално за по-широката ѝ премиера. Въпреки това Geforce Now е впечатляваща. Тя поддържа над 400 игри и като цяло предлага добро гейминг преживяване. 

Amazon

Amazon вече е оставила своя отпечатък в един малко по-различен стрийминг на игри с Twitch. Amazon придоби Twitch за близо 1 млрд. долара през 2014 г., а от този момент до днес я разви, включвайки известни личности, вкарвайки я в заглавията в медиите и помагайки ѝ да превърне стрийминга на живо в доходоносна кариера за някои създатели на съдържание. Добавете към всичко това и усилията, които компанията полага за засилване разпознаваемостта на бранда Fire TV, както и платформата Lumberyard, плюс позицията, и гигантът има ясно място в битката за игри в облака. Amazon работи по услуга за стрийминг на игри, подобна на Project Stream, но едва ли ще я пусне преди 2020 г., пише The Information. Това е всичко, което знаем засега, а Amazon не отговаря на запитванията за коментар.

Microsoft

Microsoft, която стои зад Xbox, обяви Project xCloud през октомври, с акцент върху стрийминга на игри на компютри, телефони и таблети. Но амбициите на Microsoft не се простират дотам - следващото поколение конзоли е на път и се твърди, че Xbox работи по хардуер, който специално да поддържа гейминг в облака. Очаква се конзолата да бъде пусната на пазара през 2020 г. Project xCloud все още не е пуснат, но Microsoft планира да пусне бета версията му тази година. Microsoft има позиция, подобна на тази на Google - тя прекара последното десетилетие в изграждането на Azure, нейната мрежа от облачни услуги, която със сигурност ще ѝ е от полза тук. Плюс има и Xbox Game Pass. Microsoft подготвя своята публика за бъдеще, базирано на абонаментите, като предлага достъп до над 200 игри срещу 10 долара месечно.

Sony

Sony беше един от ранните играчи в облачния бизнес, благодарение на придобиването на Gaikai през 2012 г. и OnLive през 2015 г., а през 2014 г. и с пускането на услугата за стрийминг на игри PlayStation Now. Последната все още оперира, но не предлага кой знае какви възможности за стрийминг. Тя е по-скоро експеримент по отношение на стрийминга. Sony все още не е обявила нищо и няма да бъде на E3 тази година. Разбира се, все още има планове за бъдещето на PlayStation и директорите обещават, че ще научим повече за тях през 2019 г.

Electronic Arts

Electronic Arts изгражда базирана в облака гейминг платформа, но все още работи по технологията, която стои зад всичко това. Project Atlas, както е наречено начинанието, има за цел да помага на разработчици да правят игри, като вече имат предвид стрийминга като опция. За компанията това има смисъл. Тя притежава и платформата Frostbite, която в момента поддържа франчайзи като Dragon Age, FIFA, Madden и Battlefield. Същевременно е собственик на Origin Store, който включва опции за месечни абонаменти. Electronic Arts придоби и облачната гейминг технология на GameFly, както и част от служителите на компанията в средата на 2018 г. (макар и не стрийминг бизнеса), а през октомври главният технически директор обяви Project Atlas.

Nintendo

Да, Nintendo - компанията, която беше години след конкурентите си по отношение на имплементирането на редица функции в игрите и конзолите си, сега експериментира със стрийминга. Играчите в Япония могат да стриймват “Resident Evil 7” и “Assasin’s Creed Odyssey” на Switch в момента, а резултатите са изненадващо добри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още