IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водата се превърна в проблем за технологичните гиганти, но Microsoft има план

Компанията търси начини да реши казусите с устойчивостта на своите центрове за данни

22:30 | 13.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Всъщност проектираме нашите центрове за данни така, че да бъдат изключително ефективни по отношение на водата. В по-голямата част от времето, дори на места като Аризона, не използваме вода за охлаждане, а въздух отвън“, обяснява Янус. Само когато температурите достигнат около 85 градуса по Фаренхайт (30 градуса по Целзий), тогава се ползва вода, посочва той. А Microsoft има изпарителна технология за охлаждане, подобна на тази при домашните климатични системи.

Дигитална вода

Един от проблемите в зоните под воден стрес е, че данните не винаги се дигитализират или са достъпни. Много играчи участват в снабдяването с вода на домове или предприятия, а мнозина невинаги споделят информация помежду си, сочи доклад на Международната асоциация по водите от 2019 г.

Чрез програмата си AI for Earth (от англ. Изкуствен интелект за Земята - бел. ред.), Microsoft предоставя безвъзмездна финансова помощ на неправителствената организация Leadership Counsel for Justice and Accountability, която работи по софтуер за по-добро прогнозиране на нивата и достъпността в заплашения от засушаване регион Central Valley в Калифорния. Организацията използва Azure, за да предлага прогнози за наличността на питейната вода и въздействието на екстремната суша върху нейната достъпност. 

Компании, които използват данни в управлението на водите, пък са във фокус на акселератора Elemental Excelerator, който инвестира в бизнеси, които се борят с климатичните промени в различни сектори. Всяка година по програмата кандидатстват около 800 фирми, от които се избират няколко, които да бъдат подкрепени.

Сред селектираните миналата седмица попада NEER – технологична платформа, която управлява водите като използва машинно обучение, помагащо да се прогнозират и да има превенция на събития като наводнения, протичане на тръби, извършване на неподходящи дейности в райони в близост до питейни води и други. Само в САЩ разходите за основни проблеми с канализацията достигат 2,6 млрд. долара годишно.

„Вместо, ако дадена тръба тече, вие да търсите къде е проблемът, за да запушите дупката, можете да имате по-проактивен подход и да разберете къде точно може да има уязвимости в системата и как най-добре да използвате капитала и времето, с които разполагате, за предотвратяване на течове и запазване на наличната инфраструктура“, коментира Ким Бейкър, директор водни иновации в Elemental Excelerator.

Бейкър е съгласна, че в исторически план е имало много по-силно фокусиране върху въглеродния отпечатък върху управлението на водите от корпорациите, но новините от фирми като Microsoft и Intel помагат за адресиране с проблемите.

Технологиите могат да бъдат решение на казусите с водата, но всяка инициатива в тази посока трябва да има обществена подкрепа, твърди Бейкър. „Microsoft постъпва правилно, като използва данните, които има, за да движи процеса. За мен следващата стъпка е този процес да достигне до общностите, в които това ще се случи, последвано от ангажиране на заинтересованите страни, така че да се стигне до трайни бизнес възможности“, посочва още тя.

За Янус усилената работа за изпълняване на климатичните цели на Microsoft тепърва започва. „Страхотно е да си поставяме тези амбициозни цели, но сега наистина трябва да се заемем с работа“, твърди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още