IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската база в Антарктика ще има нов лабораторен блок за изследвания

Правим мониторинг на климата и наблюдаваме покачване на нивото на Южния океан, посочи д-р Стефан Велев от Национален център за полярни изследвания

15:42 | 06.07.21 г.
Българската база в Антарктика ще има нов лабораторен блок за изследвания

„Имаме добри условия за живот, но след зимата системите трябва да се вкарат в действие. Приоритетите на изследванията са науката за земята, ледниците, геофизика, биология, а сега развиваме и изследванията на Южния океан. Провеждат се и психологически проекти, които изследват поведението на учените“, разказа ученият, който пет години участва в експедиции на Ледения континент.

Велев напомни, че Антарктика е естествена научна лаборатория, която е най-малко повлияна от въздействието на човека.

Имаме бърз и постоянен обмен на данни с другите научи екипи, добави той и даде за пример археоботаническите изследвания, които се провеждат съвместно с антарктическия институт на Чили.

Велев информира, че българската експедиция наблюдава и процесите на затопляне на климата и тяхната проява на континента. „Правим мониторинг на климата – наблюдава се покачване на температурите и покачване на нивото на Южния океан. Можем да пазим малко повече планетата и да създаваме по-малко боклуци“, коментира Стефан Велев.

Повече за Ледения континент и как българските експедиции работят там в условията на пандемия може да се научи от събитието „На края на света“ в „Музейко“, организирано от Ratio.bg, което ще се проведе на 8 юли. Освен един от главните инженери на базата, гост-лектор ще бъде и лекарят на базата, разказа за инициативата Никола Кереков от организацията.

Той разказа и за предстоящи събития на Ratio.bg, посветени на фотографиране на диви животни в естествената им среда, както и за среща с известен клиничен психолог, който ще разкрие тайни от характера, свързани с нарцисизма.

Какво е да работиш и живееш на Ледения континент? Кога ще има нова експедиция до Антарктида? Какво е изпитанието да си на бивак на палатка в Антарктика?

За целите на българската експедиция на Антарктика, юбилейният 30-и сезон на проучвания и как ще помогне новият изследователски кораб може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още