IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможности и предизвикателства пред финтех компаниите

Ина Илиева, партньор в компанията за частни инвестици MFG Invest, и Гергана Стоичкова – програмен мениджър в Eleven Ventures

18:46 | 11.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

InvestorBG · Tехнология на парите, епизод 4: Възможности и предизвикателства пред финтех компаниите

Финтех индустрията в България се развива много бързо, като участниците в процеса стават все повече. Институциите и регулаторите вече осъзнават необходимостта от създаването на подходящи нормативни рамки, а все повече компании от сектора предлагат цялостно банково обслужване за малки и средни предприятия.

Какви са основните тенденции за финтех екосистемата, какво търсят фондовете, за да инвестират в стартиращ проект и на кой етап –  отговори на тези и други въпроси дават Ина Илиева, партньор в компанията за частни инвестиции MFG Invest и Гергана Стоичкова – програмен мениджър в Eleven Ventures.

До 2019 г. финтех компаниите в България са над 100, като секторът се развива изключително бързо. Участниците също стават повече, с навлизането на регулатори, институции, банки и университети. Така например Министерството на финансите и Комисията за финансов надзор вече говорят за необходимостта от подходящи за бизнеса регулаторни рамки, посочи Гергана Стоичкова.

Най-много са финтех компаниите, които се занимават с разплащания, дигитални портфейли, прехвърляне на пари зад граница. Друга основна тенденции сред компаниите е нарастващото търсене и предлагане на услугата buy now – pay later.

Какви са критериите, по които фондовете избират кои стартиращи компании да финансират, и какви са основните проблеми пред предприемачите, чуйте в подкаста “Технология на парите”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още