IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардерът Джаред Айзъкман ще финансира три нови мисии на SpaceX

Първият полет от предвидената мисия Polaris Dawn на борда на ракетата Falcon 9 и капсулата Dragon се очаква да бъде осъществен през ноември и да продължи до пет дни

21:40 | 14.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Mark Felix/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Felix/Bloomberg

SpaceX ще реализира до три частни мисии през следващите години, включително първата разходка в космоса извън кораб с екипаж на апарата Dragon, финансирана отчасти от същия технологичен милиардер, който летя с американската компания за космически технологии миналата година, пише Bloomberg. 

Планът включва и първите пилотирани мисии на новата ракета Starship, изтъква милиардерът Джаред Айзъкман. Първият полет от предвидената мисия Polaris Dawn на борда на ракетата Falcon 9 и капсулата Dragon се очаква да бъде осъществен през ноември и да продължи до пет дни, изтъква още той без да предоставя времева рамка на програмата.

39-годишният основател и главен изпълнителен директор на Shift4 Payments Inc. отказа да сподели инвестицията в тези полети.

 Програмата Polaris Dawn ще тества нови скафандри, проектирани от SpaceX, които ще позволят на екипажа на Dargon да извършва дейности на открито.

Според Айзъкман компанията е започнала работа по нов вид екипировка, която ще е необходима за по-дългите мисии до Марс и Луната.

Екипажът на Polaris също ще бъде първият, който тества лазерно базирани комуникации за сателитната мрежа Starlink, което ще бъде ключово за плановете на SpaceX за мисиите ѝ в дълбокия космос. Екипажът също така планира да достигне най-големите височини за американски астронавти след програмата „Аполо“ – над 640 километра височина, за да проучи как влияе слънчева и космическа радиация върху магнитното поле на Земята.

Към Айзъкман ще се присъединят двама от инженерите на SpaceX - Сара Гилис и Анна Менън – както и бивш пилот-изпитател на американските военновъздушни сили Скот „Кид“ Потит.

По-рано Илон Мъск заяви, че ракетата Starship скоро ще може да достига орбити за по-малко от 10 млн. долара на полет в рамките на две-три години. Starship е най-голямата и най-мощната ракета, която SpaceX е построила до момента. Мъск посочи, че презентацията в четвъртък е била първата актуализация на компанията за ракетата от почти две години насам

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още