IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геомагнитна буря унищожи 40 спътника на SpaceX

Събитието е безпрецедентно, твърдят експерти

22:41 | 09.02.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Геомагнитна буря е извадила от строя най-малко 40 от 49-те нови сателита, които SpaceX изстреля като част от мрежата си за интернет комуникация Starlink, съобщи компанията, цитирана от Ройтерс.

Според съобщението, публикувано на сайта на компанията във вторник, сателитите са пострадали миналия петък, ден след като бяха изстреляни във временно „ниска орбита“ от около 210 км над Земята.

Изстрелването на сателитите с ракета-носител Falcon 9 на Space X от космическия център „Кенеди“ във Флорида съвпаднало приблизително с геомагнитна буря, която била очаквана миналата сряда и четвъртък.

Експерти предупредили, че интензивна слънчева активност, като например изригвания, които могат да изпратят потоци плазма от слънчевата корона, устремени в Космоса и на Земята, е била засечена на 29 януари и вероятно ще достигне Земята още на 1 февруари.

Според предупреждението възникващата в резултат на това геомагнитна буря на Земята вероятно ще се задържи до 3 февруари „при отслабващи нива“.

SpaceX съобщи, че скоростта и силата на слънчевата буря затоплили земната атмосфера и така я направили по-плътна в ниската орбита на сателитите, създавайки силно съпротивление, което на практика ги е обрекло.

Наземните диспечери опитали да спасят сателитите, като ги поставили в режим на хибернация и ги насочили да летят така, че да намалят до минимум съпротивлението, но тези усилия се оказали неуспешни за повечето сателити, които се върнали на по-ниски нива в атмосферата, където изгорели, съобщава SpaceX.

„Доколкото зная, това е безпрецедентно“, коментира пред Ройтерс астрофизикът от Харвардския университет Джонатан МакДауъл. Той допълва, че това е първият му известен случай, в който сателити излизат от строя заради повишена плътност на атмосферата от слънчева буря, а не заради по-високата електромагнитна радиация.

Базираната в Лос Анджелис SpaceX, основана от милиардера Илон Мъск, е изстреляла стотици малки сателити в орбита от 2019 г. в рамките на услугата за широколентов интернет на Мъск Starlink. Компанията планира да изстреля общо около 12 хил. сателита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Ogibogi
преди 2 години
Съмнявам се! Руснаците правят диверсия на Мъск
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Накрая ше се окаже, че руснаците използват бойни лазери за да свалят шпионските сателити на чичо Илън под прикритието на геомагнитни бури :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Путин? Тов. Си? Тов. Ким?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Т'ва са били Боширов и Петров с Новичока - има обосновани предположения и даже на камери са ги снимали как трошат сателитите на връщане от Врбице, където са си почивали след като са отровили Скрипаля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Събитието НЕ Е безпрецедентно. Спомнете си Скайлаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Скапаните сателитчета на некадърният мошшшшеник мъск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още