IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС изостава от изпълнението на целите си по плана "Цифрово десетилетие"

Визията, целяща да трансформира региона, не се развива по план

10:15 | 16.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейският съюз рискува да изостане от целите по плана „Цифрово десетилетие“ с 10 години освен ако правителствата не се фокусират върху смаляване на разликите в уменията на хората, сочи доклад на консултантската компания Public First, цитиран от Ройтерс.

Миналата година Европейската комисия представи визия до 2030 г., която цели да трансформира региона, според която 80% от населението ще се сдобият с основни дигитални умения, ще има 5G свързаност навсякъде, изцяло онлайн публични услуги, а 75% от компаниите в ЕС ще използват облачни услуги.

Въпреки това, при сегашния темп на растеж, тези цели могат да бъдат изпълнени чак до 2040 г., разкрива докладът, който е поръчан от Amazon Web Services и ще бъде публикуван по-късно днес.

ЕС е напът да отключи 1,3 трлн. евро в икономическа стойност до 2030 г., но ако напредъкът се ускори, допълнителните ползи могат да доведат до допълнителни 1,5 трлн. евро до края на това десетилетие, гласи текстът.

„Най-голямата пречка, за която сме чували от нашите клиенти и която е вписана и в доклада, е липсата на дигитални умения“, коментира Тануя Рандери, управляващ директор в AWS.

Докато мигрирането на компаниите в облака се очаква да бъде голям двигател на растежа, много компании като AWS предлагат безплатни обучения за служителите или търсещи работа, за да се сдобият с умения в областта на цифровите облаци и да навлязат в технологичната сфера.

Въпреки това докладът твърди, че едва 61% от населението на Европейския съюз се очаква да има основни дигитални умения до 2030 г., което е значително под целта за 80%.

Според доклада сред факторите, които могат да ускорят напредъка към целите на блока, попадат увеличаване ползването на облачни услуги, изкуствен интелект и ползване на масиви от данни. Освен това правителствата трябва да осигурят повече финансиране за развойна дейност.

Много компании започнаха да използват нови технологични инструменти и недостигът на квалифицирани кадри вероятно ще охлади растежа им и ще увеличи разходите, разкрива докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още