IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google забавя процеса по наемане на служители

Компанията нае 10 хил. души само през второто тримесечие

10:00 | 13.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Компанията майка на Google – Alphabet, ще забави темпа на наемане на хора и на инвестициите си до 2023 г., посочи в имейл до служителите главният изпълнителен директор Сундар Пичай, пише CNBC.

„Като всички компании ние не сме застраховани срещу икономически предизвикателства“, пише Пичай в текста, разгледан от медията. „Трябва да бъдем по-предприемачески настроени, работейки с по-голяма настойчивост, с по-ясен фокус и с повече глад, отколкото показваме в добрите си дни“.

Цената на акциите на Alphabet спадна с 21% от началото на годината, следвайки тенденцията в технологичния сектор като цяло, докато инвеститорите се отдръпват от книжа, към които имаха апетит през последното десетилетие. Компанията не успя да изпълни прогнозата на анализаторите за първото тримесечие, а главният финансов директор Рут Порат предупреди, че може да се задава пореден труден период.

Растежът през първото тримесечие се забави до 23% спрямо година по-рано, което е под 34-те процента повишение за първите три месеца на 2021 г., когато икономиката беше отворена след пандемията. И все пак Пичай посочва в писмото, че гигантът е наел 10 хил. души през второто тримесечие.

„Заради напредъка в наемането, постигнат от началото на годината, ще забавим темпа на привличане на кадри в останалата част на годината, макар че все пак ще подкрепяме повечето важни възможности“, пише той. „За баланс през 2022 и 2023 г. компанията ще се фокусира върху наемането на инженери, технически и други ключови роли“.

Говорител на Google е отказал да коментира въпроса.

Google, която в миналото инвестираше значителни суми в развойна дейност, ще бъде много конкретна в това за какво харчи пари през този период на икономическа несигурност.

„В някои случаи това означава консолидиране там, където инвестициите се припокриват, и орязване на процесите“, пише Пичай. В други случаи ще означава „паузиране на развитието и насочване на ресурси към области с по-висок приоритет“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още