IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабата прогноза помрачи добрите резултати на IBM

Компанията очаква негативно влияние от загубата на бизнеса в Русия и от силния долар

10:39 | 19.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

International Business Machines (IBM) понижи прогнозата за свободния си паричен поток тази година заради влиянието на силния долар и загубата на бизнеса в Русия. Новината изпрати цената на акциите на компанията надолу, пише Bloomberg.

Промяната засенчи резултатите, които надминаха очакванията на анализаторите и сигнализираха, че търсенето на мейнфрейм компютри, консултантски и облачни услуги остава силно, предвид притесненията, свързани с намаляването на технологичните разходи.

IBM заяви, че очаква свободният ѝ паричен поток да достигне 10 млрд. долара тази година, което е в долната част на очаквания преди диапазон от 10 млрд. до 10,5 млрд. долара. По-слабата прогноза не е резултат от забавяне на цялостния бизнес, коментира главният финансов директор Джим Кавано в интервю. „Търсенето към нас остава стабилно“, посочва той.

Цената на акциите на компанията спадна с около 4% по време на следборсовата търговия, след като приключи деня в Ню Йорк на ниво от 138,13 долара. IBM се оказа сред редките символи на стабилността по време срива на технологичните акции, записвайки 3,3% борсов ръст тази година в сравнение с 31% спад на iShares Expanded Tech Sector ETF.

Приходите от продажби са нараснали с 9% до 15,5 млрд. долара за тримесечието до 30 юни, каза компанията. Анализаторите очакваха средно 15,2 млрд. долара по данни на Bloomberg.

Целта на главния изпълнителен директор Арвинд Кришна е да пренасочи Big Blue, както още наричат компанията, от традиционния ѝ бизнес с инфраструктура и услуги в сферата на информационните технологии към бързо растящия пазар на облачни услуги. Придобиванията са съществена част от тази стратегия. IBM купи над 25 компании под ръководството на Кришна, а целта на тези ходове беше да подсилят предимно предложенията в сферата на хибридните облаци.

Приходите от хибридни облаци на IBM са скочили с 18 на сто до 5,9 млрд. долара. Кришна иска IBM да се отличи като се насочи към т.нар. хибриден модел, който помага на клиентите да съхраняват и анализират данни в инфраструктура по заявка, частни облачни услуги и сървъри, управлявани от големи публични доставчици като Amazon и Microsoft. Приходите на софтуерното звено са нараснали с 6,4% до 6,2 млрд. долара, което не отговори на очакванията. Приходите от консултантски услуги са се увеличили с 10 на сто до 4,8 млрд. долара, но те надхвърлят средната прогноза.

По думите на Кришна компанията продължава да очаква растеж на годишните приходи.

IBM IBM

Приходите от продажби на Red Hat са нараснали с 12% - най-ниския темп от придобиването на компанията през 2019 г. Подразделението е ключова част от стратегията на Кришна за преобръщане на бизнеса и обичайно реализира близо 20% растеж. Миналата седмица IBM обяви Мат Хикс за новия ръководител на сегмента.

Забавянето на растежа се дължи на валутните колебания, но при постоянни валути има скок със 17%, посочва Кавано, допълвайки, че във финансов план не се усещат сериозни последствия.

Благодарение на пускането на нов мейнфрейм, най-бързо растящият сегмент за второто тримесечие беше инфраструктурата, който записа 19% повишение на приходите до 4,2 млрд. долара.  

През ноември IBM отдели голяма част от бизнеса си с инфраструктурни услуги в нова компания, наречена Kyndryl Holdings. Приходите на Kyndryl продължават да бъдат значителна част от тези на IBM.

Брутният марж на технологичния гигант е достигнал 53,4% през последното тримесечие, което се оказа над средната прогноза на анализаторите за 52,9%, но е под резултата от 55,2% година по-рано. Свиването на маржа се дължи на по-големите разходи за работна сила и компоненти, а Кавано твърди, че компанията адресира проблема чрез цените.

Като се изключат някои елементи, печалбата е достигнала 2,31 долара на акция, или с 2 цента повече от средната прогноза на анализаторите. Свободният паричен поток за периода е 3,3 млрд. долара, над очакваните 2,46 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още