IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM надмина очакванията заради силния облачен бизнес

Технологичният гигант повиши прогнозата си за приходите, след като финансовият директор заяви, че клиентите ускоряват цифровите инвестиции

08:42 | 20.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн International Business Machines Corp (IBM) отчете тримесечни приходи, които надминаха очакванията на анализаторите, подпомогнат от силното търсене на предложения за хибридния облак и сигнализирайки за продължаващ импулс на трансформацията му към бизнес, базиран на софтуер и консултации в облака.

Приходите за първото тримесечие са се увеличили със 7,7% до 14,2 млрд. долара, в сравнение със средната прогноза на анализаторите за 13,8 млрд. долара, показват събрани от Bloomberg данни. Резултатите от приходите и сравнението не включват бизнеса на голяма част от старото звено за инфраструктурни услуги на IBM, което през ноември беше отделено в нова компания, наречена Kyndryl.

Главният изпълнителен директор Арвинд Кришна се опитва да стимулира ръста на приходите, като насочи IBM, която традиционно разчита на инфраструктурни и информационно-технологични услуги, към бързо развиващия се пазар на изчислителните облаци. През последното тримесечие компанията отбеляза най-високия ръст на продажбите си от десетилетие насам.

„Търсенето на хибриден облак и изкуствен интелект стимулира растежа както в областта на софтуера, така и в консултантските услуги", каза Кришна във вторник в изявление. „Днес ние сме по-фокусиран бизнес и резултатите ни отразяват изпълнението на нашата стратегия“.

Акциите поскъпнаха с около 1,5% в следборсовата сесия, след като затвориха на цена от 129,15 долара за брой в Ню Йорк. През тази година акциите са поевтинели с 3,4%.

Все пак IBM е изправена пред пренаселено поле от конкуренти в облака, дори когато компаниите пренасят все повече от операциите си в интернет. До 2025 г. например 51% от разходите за информационни технологии ще бъдат насочени към публичния облак, в сравнение с 41% през тази година, показват данни на изследователската компания Gartner Inc. Кришна иска IBM да се отличи, като се насочи към хибриден модел, който помага на клиентите да съхраняват и анализират данни в локална инфраструктура, частни облачни услуги и сървъри, управлявани от големи публични доставчици като Amazon.com Inc. и Microsoft Corp.

Приходите от хибридни облаци са се увеличили с 14% до 5 млрд. долара, водени от 18% ръст за Red Hat, през периода, приключил на 31 март, се казва в изявлението на базираната в Армонк компания. Приходите на софтуерното звено са нараснали с 12% до 5,77 млрд. долара, а приходите от консултантски услуги са нараснали с 13% до 4,83 млрд. долара. Резултатите от двете звена надминаха средните прогнози на анализаторите.

Приходите в инфраструктурното звено на IBM са се свили с 2,3% до 3,22 млрд. долара. Компанията остава един от най-големите производители на мейнфрейм компютри, които отдавна служат като основа на най-важните бизнес приложения, и по-рано този месец представи новия си модел z16. Но дори и тук IBM представя оборудването като подходящо за хибридна облачна среда. 

Печалбата, без да се включват някои елементи, възлиза на 1,40 долара на акция, в сравнение със средната оценка за 1,41 долара на акция. Брутният марж е 52,9%, което е по-малко от средната оценка за 54,4%.

IBM заяви, че годишният ръст на приходите ще бъде в „горната част на средния едноцифрен диапазон". През януари компанията прогнозира, че през 2022 г. приходите ще се увеличат в средния едноцифрен диапазон.

Главният финансов директор Джим Кавано заяви, че ръстът на приходите отразява истинското търсене, стимулирано от компаниите, които харчат повече за цифрови инвестиции в области като автоматизация, изкуствен интелект и киберсигурност.

„По-голямата част от този ръст в момента се дължи повече на търсенето, тъй като клиентите и индустриите се стремят да създадат устойчиво конкурентно предимство", каза Кавано в интервю за The Wall Street Journal. Според него ефектите от инфлацията - от веригата за доставки до разходите за придобиване на таланти - ще се проявят с течение на времето.

Пионер в информационните технологии, IBM се трансформира около изкуствения интелект и хибридния облак, като се възползва от нарастването на дистанционната работа и други промени в ИТ индустрията по време на пандемията. През 2021 г. IBM придоби 15 компании, за да засили възможностите на хибридния облак и изкуствения интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още