IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои системи най-често автоматизираме в домовете си?

Потребителите в България показват все по-голям интерес към умния дом, става ясно от новия епизод на Update подкаст

16:40 | 26.07.22 г.

InvestorBG · Update подкаст епизод 40: Домът, моята умна крепост

„Основните системи, които най-често автоматизираме у дома, са осветлението, отоплението, системите за вентилация и климатизация, системите за слънцезащита, домофонните системи, електроуредите и управлението на енергия“, коментира в технологичния подкаст „Update” на Bloomberg TV Bulgaria Теодора Петрова-Василева, продуктов и маркетинг специалист в ABB, отговарящ за сградните решения.

Преди да се стигне до проект за умен дом, е важно потребителите да се запознаят с идеята и да поговорят със специалист, който да им разясни допълнително, заяви управителят на Building Technology Мохарем Мехмед. След това специалистът може да отправи оферта спрямо конкретните желания на клиента, а на база на бюджета системата може да бъде ограничена или надградена, допълни той.

„Всичко зависи от това на какъв етап е жилището, доколко хората са готови да приемат нещо подобно“, коментира той.

Въпреки че все още има хора, за които идеята за умния дом е нещо напълно ново, у нас се наблюдава все по-голям интерес към тези системи.

Според Теодора Петрова-Василева това се дължи на няколко фактора. На първо място е дигитализацията, което е свързано и с факта, че всеки вече използва някакъв вид умно устройство.

„Другият фактор е, че системите за домашна автоматизация станаха все по-прости и все по-достъпни за крайния потребител по отношение на качество и цена. Повечето от хората вече знаят какво е умен дом и този първоначален въпрос вече преминава към по-задълбочен анализ“, коментира тя, допълвайки, че хората вече задават по-конкретни въпроси.

Не на последно място, пазарът на умни домове е повлиян и от пандемията, тъй като хората са започнали да преосмислят пространството вкъщи.

„Наложи ни се да трансформираме дома си от място за почивка в хоум офис“, припомни тя. По думите ѝ хората са разбрали колко е важно да поддържат правилната осветеност вкъщи, да могат лесно и удобно, по всяко време, да управляват системите вкъщи, както и да ги адаптират спрямо нуждите си.

Могат ли стари и вече готови жилища да се автоматизират? Какво друго е нужно да знаем за умния дом, преди да създадем такъв за себе си? Повече за този тип системи можете да научите от подкаста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още