IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Just Eat Takeaway записа частична обезценка от стойността на Grubhub

Компанията обяви, че има забавяне на поръчките през първото полугодие

10:24 | 03.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Just Eat Takeaway.com отписа част от стойността на своя базиран в САЩ бизнес Grubhub и каза, че поръчките бележат спад през първата половина на годината, тъй като клиентите се завръщат в ресторантите и магазините след блокадите заради Covid-19, пише Bloomberg.  

Общите поръчки в платформата са се свили с 6,8% спрямо същия период година по-рано до 509,4 млн., обяви базираната в Амстердам компания за доставки на храна. За сравнение, анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакваха 547 млн. поръчки. Приходите от продажби са се увеличили до 2,78 млрд. евро в сравнение с прогнозата на анализаторите за 2,85 млрд. евро.

Just Eat имаше затруднения през първата половина на годината, като обяви планове за съкращения на кадри във Франция и сви плановете си за растеж. Компаниите от индустрията за доставки се борят със забавяне на растежа. Конкурентът Deliveroo сви прогнозата си за ръст на поръчките през тази година, а Gopuff през юли каза, че затваря складове и съкращава работни места.

Just Eat записа обезценка от 3 млрд. евро, свързана с придобиването на Grubhub миналата година заради „намаляване на сравнимите оценки в сектора“ и влиянието на по-високите лихви и волатилността на акциите.

Just Eat проучва партньорство или продажба на Grubhub, която придоби миналата година за 7,3 млрд. долара. Освен това търси купувачи за своя дял от 33% в iFood.

Компанията запази прогнозата си за годината. По-рано тя е споделяла, че очаква брутната стойност на трансакциите да нарасне с между 4 и 6 процентни пункта на годишна база.

Загубата за първото полугодие се е свила до 134 млн. евро. За сравнение, анализаторите очакваха 138,2 млн. евро загуба за първите шест месеца на годината, сочат данни на Bloomberg.

Освен това компанията номинира главния си оперативен директор Йорг Гербиг за преназначаване след резултатите от разследване. Just Eat обяви през май, че Гербиг ще се оттегли, докато не бъде разгледана жалба, свързана с поведението му по време на фирмено събитие.

Председателят Адриан Нун не се кандидатира отново тази година, след като беше критикуван за липсата на полово разнообразие и управлението на борда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още