IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TomTom набира 430 млн. евро, ще покрива дългове

Към края на март задълженията на TomTom възлизат на 1,159 млрд. евро

10:41 | 16.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
TomTom набира 430 млн. евро, ще покрива дългове

TomTom – холандската компания, произвеждаща устройства за пътна навигация (GPS устройства), планира да набере 430 млн. евро чрез частно предлагане и увеличение на капитала, за да намали задълженията си, предава Ройтерс.

Групата е сключила споразумения с холандския инвестиционен фонд Cyrte Investments и компанията Janivo Holding за продажба на акции на стойност 71 млн. евро в рамките на частното предлагане.

Тези два инвеститора ще участват и с по около 30 млн. евро в процедурата по увеличение на капитала, в която изпълнителният директор на TomTom и още трима от основателите на фирмата ще запишат акции за около 169 млн. евро.

Останалата част от нужната на компанията сума ще дойде от записвания от страна на банков консорциум, обединяващ Royal Bank of Scotland, Rabobank, ING, Goldman Sachs и Deutsche Bank.

Към края на март задълженията на TomTom възлизат на 1,159 млрд. евро. През миналата година компанията купи доставчика на дигитални карти Tele Atlas за 2,9 млрд. евро в сделка, за която кандидат беше и американската конкурента фирма Garmin.

Акциите на холандската компания поевтиняха с повече от 7% на борсата в Амстердам след оповестяване на намерението на ръководството да емитира нови акции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още