IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Google в Китай подаде оставка

Кай-Фу Лий възнамерява да започне собствен бизнес в Пекин

16:42 | 04.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на Google в Китай подаде оставка

Президентът на Google China Кай-Фу Лий обяви днес оставката си. Лий, който е и вицепрезидент на Google, ще напусне поста си в средата на септември тази година, съобщи China View. Задълженията му в Google China временно ще изпълняват директорът на офиса за разработки на компанията в Шанхай и ръководителят на китайския департамент по продажби.

Лий твърди, че напуска Google, за да започне собствен бизнес в Пекин. Той обещава да съобщи подробности в най-скоро време.

Кай-Фу Лий работи в Google от 2005 г. - още от основаването на китайския филиал на компанията. Под ръководството на Лий пазарният дял на Google в Китай нарасна почти двойно за последните три години - с 16 процентни пункта до 31%. Локалните Google AdSense, Map, Mobile Map, Mobile Search, Translate станаха лидери на китайския пазар.

Напоследък обаче Google China се сблъска с редица трудности. Китайските власти обвиниха търсачката в разпространение на порнография и блокираха някои от линковете в Google.

Доминиращата на китайския пазар местна търсачка Baidu пък все по-ожесточено се конкурира с Google. По данни на iResearch през второто тримесечие на 2009 г. пазарният дял на Google в Китай е намалял с 1,1 процентни пункта спрямо предходното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още