IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia отново съди Apple за нарушаване на патенти

Делото е последното от дълга съдебна битка между двете компании

10:30 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Nokia отново съди Apple за нарушаване на патенти

Най-големият производител на мобилни телефони в света - Nokia, заведе съдебен иск срещу Apple по обвинение, че технологии, използвани в iPad 3G и iPhone, нарушават пет от патентите на Nokia, съобщава BBC.

Според Nokia нарушените патенти включват технология за оптимизиране на трансфера на данни и подобрения на антената за мобилни устройства. Делото е последното от дълга съдебна битка между двете компании. Nokia и Apple са в спор около технологии, използвани в iPhone.

„Предприехме тази стъпка, за да защитим разработените от нас иновативни технологии и да сложим край на незаконното използване на разработки на Nokia“, каза Пол Мелин, изпълнителен директор за патентите в Nokia.

По данни на Nokia за последните две десетилетия компанията е инвестирала приблизително 51 млрд. долара в развитието на нови технологии и е регистрирала 11 000 патента.

Миналата година Nokia заведе срещу Apple подобно дело, в което твърдеше, че Apple е нарушил редица патенти. В отговор Apple заведе дело срещу Nokia за нарушаване на патенти, свързани с технологията за производство на смартфони.

Междувременно Apple е в съдебна битка и с тайванската HTC, която произвежда Nexus One на Google, за който Apple също твърди, че нарушава патенти.

Съдебните дела за патенти са често срещано явление във високотехнологичния сектор и нерядко завършват с някакъв вид лицензионно споразумение.

Последното дело беше заведено от Nokia в деня, в който Apple обяви, че пуска своя iPad таблет на пазара в девет страни извън САЩ на 28 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още