IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балмър може би напуска Microsoft, за да избегне акционерни войни

Компанията е застрашена от потенциално мръсна борба за ръководенето ѝ сред акционерите, пише WSJ

10:50 | 27.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ако ValueAct получи място в борда, на Балмър няма да му е лесно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ако ValueAct получи място в борда, на Балмър няма да му е лесно. Снимка: Ройтерс

Обявеното напускане на шефа на Microsoft Стив Балмър вероятно се случва по-бързо, отколкото софтуерният гигант искаше да си признае през миналата седмица. Това поне твърдят няколко души, които са запознати със случващото се. Според тях напускането на мениджъра в рамките на следващите дванадесет месеца като част от плавен преход нито е било планирано, нито протича гладко, пише в анализ по темата Wall Street Journal.

Решението да си тръгне технически всъщност наистина е взето от Балмър. Интервюта с много хора във и извън компанията - включително с много хора, които са запознати със ситуацията - все пак рисуват една картина, според която директорът на Microsoft не е планирал да хвърли толкова рано кърпата. Особено не и предвид наскоро стартиралото преструктуриране на компанията, в чиито конструиране Балмър взе силно участие. 

Вместо това, източници твърдят, че графикът на напускането му е бил драстично изтеглен напред. Преди всичко от самия Балмър, а след това и от деветчленен съвет, който включва съоснователя на Microsoft и дългогодишен партньор на Балмър - Бил Гейтс. Всички са се съгласили, че би било по-добре, ако Балмър си тръгне по-рано, отколкото по-късно. 

Причината за това решение: на хоризонта напоследък са се появили няколко проблеми. Така например компанията е застрашена от потенциално мръсна борба за ръководенето сред акционерите, бизнесът изглежда продължава да спада, и - може би най-важното: стилът на управление на Балмър се разглежда като все по-спорен.

Интересното е, че в писмото си до служителите главният изпълнителен директор на Microsoft пише, че в действителност е искал да остане по-дълго: "Първоначално исках да напусна в средата на трансформацията на нашата компания към един концерн, който предлага устройства и услуги. При прехода към една компания, която поставя клиентите си в състоянието да правят това, което е най-важно за тях".

Последна актуализация: 20:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още