IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бракът на Microsoft и Nokia - "момент на преосмисляне"

Какво точно означава сделката за двете компании и за индустрията – коментарът на Bloomberg

17:23 | 03.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бракът на Microsoft и Nokia - "момент на преосмисляне"

Чрез сделка на стойност 5,4 милиарда евро, или малко над 7 милиарда долара, Microsoft се съгласи да купи бизнеса с телефони на Nokia и да лицензира патентите ѝ. Тази сделка променя естеството на двете компании. Nokia си тръгва от бизнеса с мобилни телефони, на който някога доминираше, а Microsoft, която стана най-големият софтуерен производител в света, сега агресивно навлиза в бизнеса с хардуер.

Анализатори и инвеститори обаче не са впечатлени от стратегическата стъпка. Така например специалистите на Janney Capital смятат, че при сделката за Nokia става дума по-скоро за защита на дистрибуцията на Windows Phone, отколкото за някакви други стратегически цели. 

„Ние вярваме, че придобиването на мобилния бизнес на Nokia от страна на Microsoft не е от забележително стратегическо значение за компанията", се казва в анализа. "Смятаме, че Microsoft можеше сама да пусне своя собствена линия смартфони, подобно на таблетите Surface". Janney също така изказва загриженост, че сделката може да намали оперативния марж на софтуерния гигант със шест процентни пункта през следващата година, пише Wall Street Journal.

И Трип Чаудри от Global Equities Research е всичко друго, но не и вдъхновен. Ако придобиването на Nokia се бе осъществило през 2005 г., „щяхме да го наречем новаторско, но не и през 2013 г., когато смартфон индустрията вече е ясно дефинирана", пише той.

Сред инвеститорите на финансовите пазари продажбата сякаш е била очаквана от дълго време. Независимо от това налице е и облекчение, че "най-накрая тя се осъществява", както заяви един дилър. „През последните месеци се появиха доста спекулации за нея и най-сетне имаме резултат“, казва той.

Вижте коментарите по темата на анализатора на Bloomberg Нейра Чехич и на браншови анализатори!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още