IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайното оръжие на WhatsApp - стари телефони

Основателите на компанията използват 5-годишни модели на Nokia, в които е закодирана успешната им философия през годините

12:14 | 08.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нормален следобед в кафене Red Rock, намиращо се в Гран Маунтин Вю, част от Силициевата долина в Калифорния. Редици от млади предприемачи седят зад екраните на своите MacBook лаптопи, работейки по следващия голям проект, който се надяват поне да доближи успеха на WhatsApp.

Именно това заведение през 2009 г. е служило за офис на Брайън Актън и Ян Коум, основателите на WhatsApp. Точно тук те се запознават с Джим Гьоц през 2011 г., преди той да се превърне в първия инвеститор в новосформираната компания. Скромните и ненатрапчиви офиси на вече развитата WhatsApp все още се намират в близост до кафето.

В началото на седмицата Коум и Актън отново посетиха кафенето, но никой така и не се обърна с интерес към тях. Може би защото, въпреки че чакат чека си от 16 млрд. долара от Facebook, двамата все още не са добре познати на обществеността. Дори в помещение, пълно с предприемачи в сърцето на Силициевата долина.



Твърде дълго технологичната общност въобще не беше наясно, че в задния й двор се спотайва фирма, разработила мобилно приложение с 450 млн. абонати. Това се превърна в част от митологията на WhatsApp, чиито създатели отказаха работа, предложена им от Facebook, после и от Twitter, а накрая продадоха бизнеса си за рекордната сума от 19 млрд. долара.

Журналистът от Financial Times Тим Брадшоу успя да се срещне с двамата основатели на WhatsApp именно в Red Rock Cafe. От публикацията му става ясно, че двамата не се чувстват и не са приемани от хората като звезди, а още по-впечатляваща е скромността им. В част от света, където да притежаваш последния iPhone e повече от задължително, основателите на WhatsApp използват почти базови мобилни телефони. Актън използва Nokia E72 от 2009 г., а Коум - неговия наследник – Е5.

В момента финландската компания Nokia дори не поддържа операционната система Symbian S60, на която са базирани телефоните от Е-серията. Но самият факт, че създателите на WhatsApp използват тези стари телефони, демонстрира инакомислието им и интереса им да се запознаят с разбирането на останалата част от света за технологиите.

Голяма част от успеха си WhatsApp дължи на факта, че се поддържа от максимален брой мобилни платформи, които малкият екип на компанията може да поеме, в това число Symbian, BlackBerry и Windows Phone. Повечето прохождащи компании в Силициевата долина започват бизнеса си с продукти за iOS, като впоследствие евентуално го приспособяват за Android. Изключително малко са тези калифорнийски предприемачи, които се сещат за по-малките платформи.

Момчетата от WhatsApp не са единствените, които залагат на стари модели на Nokia. През миналата година друг журналист на Financial Times – Дънкан Робинсън, докладва, че изпълнителният директор на Arcadia Group, сър Филип Грийн, използва още по-базовата Nokia 6310.

Успешното дуо Коум-Аткинсън не смята да дава повече интервюта в близко бъдеще. Двамата са изключително натоварени след обявяването на сделката с Facebook и Световния мобилен конгрес в Барселона. Пред FT бизнесмените споделят, че “имаме много работа за вършене”. Все пак по света има милиарди хора, които имат нужда от WhatsApp. А много от тях все още използват големи и стари телефони.

Повече за сделката вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
keizer
преди 10 години
пичове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още