IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво става, когато харесваме безразборно във Facebook

Журналист от Wired натиска безразборно бутона "Like" във Facebook в продължение на 48 часа, за да види какво ще се случи

11:09 | 24.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

“Мисля, че всеки трябва да харесва всеки.” Цитатът е на Анди Уорхол и вероятно сте го срещали неведнъж на постери и различни продукти с щампи с творби на поп арт художника. Репликата е взета от интервю на Уорхол от 1963 г. в Art News, като интересното е, че днес представлява чудесно описание на начина, по който си взаимодействаме в социалните мрежи.

Харесването и фаворизирането са новите начини за измерване на успех. По този начин отделните потребители хранят егото си, а рекламодателите следят колко успешни са кампаниите им във Facebook и Twitter. Харесването е икономически акт, пише Мат Хонан от Wired, който си е направил експеримент и е харесвал всички публикации във Facebook в продължение на 48 часа. Ето какви са били последствията за него.

Хонан казва, че не е подбирал публикациите и е натискал бутона “Like” всеки път, когато нещо му се е изпречило пред погледа, дори ако това нещо въобще не му е харесвало. Експериментът на Хонан е вдъхновен от желанието му да разбере как Facebook филтрира информацията, която ни предоставя, според дейностите, които извършваме в интернет.

Ако всичко това ви звучи странно, вероятно не знаете, че Facebook използва алгоритми, за да реши какво да покаже в секцията News Feed в профила ви. Там се изобразяват не просто последователни обновления от профилите на приятелите ви, както и публикации от страници, които сами сте харесали, но и добре премислени постове, които алгоритъмът преценява, че ще ви бъдат интересни, базирайки предположенията си на вашите действия в социалната мрежа. Иначе казано, ако твърде често харесвате публикации, свързани с автомобили, или дори посещавате автомобилни сайтове, нямащи отношение с Facebook, най-вероятно в даден момент в News Feed секцията на профила ви ще се появи линк към страницата на някой автомобилен производител.

Хонан се захванал за работа, като харесал няколко страници, които му били препоръчани от приятели. Веднага той бил изправен пред проблема със свързаните страници. Когато харесате предложена страница във Facebook, социалната мрежа веднага ви предлага нови четири страници със сходна тематика. След това още четири и така до безкрай. Хонан установил, че за да изпълни експеримента си, не може да стои на едно място и просто да натиска бутона лайк машинално. Затова решил да харесва само първите от автоматично предложените му страници и да наблюдава какво ще се промени в неговия профил.

Според автора харесването във Facebook понякога е нелогично. Например, ако ваш познат качи снимка на ожулената муцуна на кучето си, озаглавена с надписа: “Куче срещу бетон – 0:1”. Харесването на подобна публикация е нелогично за хората, които харесват животни и биха изпитали тъга от леко нараненото куче. Въпреки това много от тях биха харесали снимката, както прави и Хонан в преследването на експеримента си. Всъщност той е харесвал всичко, като признава, че се е въздържал единствено, когато негов познат е публикувал статус, уведомяващ, че негов близък е починал.

След цялото това безконтролно “харесване” News Feed секцията на профила на Хонан била изцяло променена, и то за много кратко време. Само за час, през който журналистът натиска бутона “Like” на какви ли не публикации, той установява, че вече почти не вижда профилите на хора. Целият поток от информация бил обсебен от марки, медии, компании и организации.

Хонан дори съставя кратък последователен списък на публикациите, които вижда на края на първия ден от началото на експеримента си: Huffington Post, Upworthy, Huffington Post, Upworthy, реклама на Levi's, Space.com, Huffington Post, Upworthy, The Verge, Huffington Post, Space.com, Upworthy, Space.com. В неговия случай това са били най-досадните марки, заливащи профила му с информация и реклами.

От всички публикации, които получава, Хонан достига до заключението, че Facebook използва и други хитрини, за да те накара да кликнеш върху бутона. От социалната мрежа използват противоречиви твърдения или въпроси, които изискват от потребителите да извършат дадено действие. С други думи, Facebook иска да те провокира да предприемеш действие и да харесаш нещо.

От експеримента на Хонан става ясно и друго – количеството автоматични публикации на мобилния телефон и на компютъра е коренно различно, дори когато провериш профила си от двете устройства едновременно. В края на първия ден журналистът забелязал, че на мобилния му телефон почти няма съдържание, генерирано от хора. Вместо това мобилното приложение на Facebook му предлагало възможност да хареса публикации на различни сайтове, както и реклами на продукти. На компютъра, от друга страна, също доминирали постовете от марки, но между тях имало и съдържание от истинските приятели на Хонан. Странното е, че Facebook е избрала именно малкия екран на мобилното устройство, за да скрие хората и да задържи вниманието чрез автоматични постове, пише авторът.

През втория ден Хонан признава, че е започнал да се страхува да влиза във Facebook, който по думите му вече е бил като храм на провокацията. В профила му започнали да се повявяват предложения за харесване на страници на политици, политически коментатори, социолози и тн.

Според автора най-големия проблем на трансформираната му News Feed секция е не толкова политическата насоченост на публикациите, както чистата им глупост. Хонан казва, че най-големи глупости е получавал от сайта Buzzfeed, който му е предлагал да хареса танца на случаен човек, давал му е възможността да разбере кой герой от филма Титаник е, както и го е уведомявал за подробности от живота на известни личности, от които той не се е интересувал. От пост от CNN той дори имал възможността на види снимка на гол до кръста мъж, който си пипал зърната на гърдите. Хонан признава, че е очаквал всичко това, но не е очаквал, че действията му във Facebook ще се отразят на публикациите, които получават неговите нищо неподозиращи приятели. Журналистът смятал, че той ще е единственият засегнат от “онлайн нехигиеничността си”. Вместо това, приятелите и последователите му във Facebook постоянно получавали известия за неговите действия.

“В един момент малко балонче с кучешка глава се появи в ъгъла на телефона ми. Оказа се, че води до чат прозорец във Facebook, а това е аватарът на бивш мой колега в Wired,” казва Хонан. Той бил потърсен от бившия си колега, който живо се интересувал дали профилът на Хонан е хакнат. След това куп негови приятели започнали да го засипват с въпроси какво се случва, тъй като профилите им са залети от информация за Facebook активността на Хонан.

В крайна сметка експериментът приключил, тъй като по думите на Хонан - “беше ужасно”. Авторът се опитал да преброи колко неща е харесал, добирайки се до записите на активността си, но впоследствие се отказал, тъй като списъкът бил огромен. Оказало се, че харесал повече от 1000 поста в рамките на 48 часа. Like-вайки всичко, Хонан признава, че е превърнал Facebook профила си в място, което той самият не харесва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Натрий
преди 9 години
Самоизяждане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 4
alexx
преди 9 години
Фейсбуклука трябва да се изтрие на момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
Exodus
преди 9 години
Глупав човек ,занимащ се с глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още