IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter става все по-привлекателна за придобиване

Книжата на компанията поевтиняват значително, което кара инвеститорите да се замислят за възможността за сделка

12:16 | 06.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тежките разговори вътре в ръководството на Twitter могат да превърнат компанията в мишена за поглъщане, пише Bloomberg.

Акциите на компанията отбелязаха спад с 5,6% в понеделник до 29,27 долара за брой. Това е най-ниската им цена от първичното публично предлагане на компанията през ноември 2013 г. насам. Това доведе до спад в пазарната капитализация на Twitter до под 20 млрд. долара, което пък я направи доста по-привлекателна за потенциалните купувачи като Google, посочват инвеститорите.

„Понякога спадът в цената на акциите може да бъде ключово събитие за по-големи преговори за сливания и придобивания“, заяви Тед Холифилд, един от ръководителите на компанията Alston & Bird в Менло Парк, Калифорния. Той самият има акции в Twitter.

Миналата седмица Джак Дорси, временно изпълняващият длъжността главен изпълнителен директор на Twitter, който е и неин основател, и главният финансов директор Антъни Ното предупредиха, че ще отнеме време, преди социалната мрежа да се справи със забавянето в ръста на новите потребители. Те също така посочват, че търсенето от рекламодатели не оправдава техните очаквания. Същевременно Twitter търси нов изпълнителен директор, който да седне на мястото на Дик Костоло.

"Техните коментари могат да оказват натиск върху цените нарочно, тъй като стратегията им е да бъдат придобити“, твърди Джеф Сика, президент на Sica Wealth Management, която има клиенти с акции в Twitter. “Съветвам всеки, който притежава акции в Twiiter, да ги запази, защото смятам, че ще има придобиване“.

Говорителят на Twitter Джим Просър отказва да коментира въпроса.

Дори и при тази цена на акциите Twitter може да се превърне в най-голямото придобиване за Google или Facebook. Миналата година Facebook купи WhatsApp, приложение за изпращане на съобщения, срещу сумата от 22 млрд. долара. Twitter засилва връзките си с Google. По-рано тази година тя сключи договор с нея за показване на туитове в резултатите от търсенето. Освен това си партнира с рекламния продукт на Google – Doubleclick.

Джоузеф Шустър, чиято фирма Ipox Shuster LLC притежава акции от Twitter, твърди, че цените на книжата на компията трябва да спаднат още, преди тя да се превърне в привлекателна мишена за придобивания.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още