IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основните моменти при оценката и подбора на технологични акции

Изборът става с преценка за перспективите пред отделните продукти, без да се обръща внимание на сравнението с коефициенти, коментира Цветослав Цачев от ЕЛАНА

16:33 | 18.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Технологичните акции остават най-интересните на фондовия пазар. Индексът NASDAQ Composite се задържа три месеца над равнището от 5 000 пункта преди корекцията на борсата в САЩ да постави два много важни въпроса, пише ръководителят „Анализи“ в ИП ЕЛАНА Трейдинг АД Цветослав Цачев.

Първият е дали няма нов технологичен балон и ако това не е така, кои акции ще водят сектора нагоре.

Какво трябва да знаем, когато оценяваме технологични акции?

Оценката на технологичните компании е по-различна от подхода към останалите акции. Печалбите обичайно остават на втори план и инвеститорите сравняват компаниите по техните приходи. Това е наследство от 90-те, когато се оценяваха идеи и иновации, които още не са намерили приложение и за които трябваха години да се реализират.

Днес големите технологични компании имат значителни приходи, но невинаги и възвръщаемостта на традиционните акции. В този сектор е много трудно да се определи къде се намира една компания по отношение на цикъла на своите продукти. От друга страна, новите разработки може да се окажат или много успешни, или инвестиция на загуба. Тоест, прогнозите за приходите са изключително трудни, а резултатите - изненадващи.

Технологичните компании, които е най-трудно да се оценят, имат много малко история или продуктите им са без аналог. От друга страна дружествата с голяма капитализация вече са добре познати и по-лесни за оценка. Голямо предимство, особено за инвеститори без опит в този сектор, е значително по-малкият им риск.

Компании като Facebook, Apple или Oracle, са познати марки, имат водещи пазарни позиции и отлични баланси. Но въпреки това повечето от големите технологични компании имат високи коефициенти цена/продажби (P/S) и сравнително нисък темп на растеж на приходите за последните три години. 25-те най-големи в САЩ имат средна стойност на P/S от 4,56 при само 13% средногодишен растеж на продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още