IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият смартфон на BlackBerry може да се окаже нейното последно устройство

Канадската компания се опитва да промени фокуса си, тъй като не успява да печели от хардуерните си предложения

21:58 | 03.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Новият телефон на BlackBerry е с операционната система Android и излиза на пазара тази седмица. Той може да се окаже последният опит на компанията да направи своя бизнес с устройства печеливш преди да прекрати производството им, пише Bloomberg.

Канадската компания представи редица нови смартфони през двете години, откакто Джон Чен стана неин главен изпълнителен директор, но нито един от тях не успя да спре спада на продажбите на хардуер на BlackBerry. Чен многократно е заявявал, че фирмата ще излезе от бизнеса с устройства, ако не започне да генерира печалба от него.

Името на новия смартфон - Priv, е свързано с акцента му върху неприкосновеността на личните данни. Устройството работи с Android, но включва някои от много харесваните функции на BlackBerry по отношение на сигурността и продуктивността. То разполага с предварително инсталирана програма, която проследява колко други приложения на телефона имат достъп до личната информация и местоположението на потребителя. Освен това включва физическа клавиатура, която се плъзга надолу под тъчскрийна.

“Може би са замислили нещо друго, но това устройство изглежда като последно”, твърди Браян Колило, базиран в Чикаго анализатор на Morningstar Investment Services.

Тъй като делът на BlackBerry на световния пазар на смартфони е под 1%, компанията се опитва да измести фокуса си към продажбите на софтуер с по-висок марж. В момента бизнесът с телефони носи около 40% от приходите на BlackBerry. Но компанията може да спре да произвежда този тип устройства през следващата година, ако не започне да печели от тях, посочи Чен по време на конференция през октомври.

Софтуерната цел

Чен се стреми към достигането на 500 млн. долара приходи от софтуер до март 2016 г. чрез придобиването на фокусирани в сигурността софтуерни компании и изграждането на нови продукти като сигурни услуги за телеконферентни връзки.

BlackBerry приключи придобиването на Good Technology Corp. за 425 млн. долара в понеделник - сделка, която според компанията ще ѝ донесе 160 млн. долара приходи през първата година.

Рон Лукс, ръководителят на подразделението за устройства на BlackBerry, твърди, че фирмата ще обяви плановете за новите си продукти в началото на 2016 г., но отказва да коментира дали сред тях ще има и нов телефон. Чен посочва, че компанията работи по обновяването на софтуера за нейната операционна система.

С използването на Android на новото си устройство BlackBerry заобикаля един от най-големите си проблеми, свързани с привличането на потребителите към нейните телефони - липсата на приложения. Тъй като операционната ѝ система загуби популярността си, разработчиците на приложения спряха да се интересуват от нея, което накара още повече хора да избягват устройствата на компанията.

Ако Priv се продава по-добре от последните два големи продукта на BlackBerry - Passport и Classic, това може да помогне за запазването на бизнеса ѝ с телефони, твърди Колин Гилис, анализатор на BGC Financial LP.

Свиването на продажбите

BlackBerry е продала 800 хил. смартфона в тримесечието, което приключи на 29 август. Това е най-слабият ѝ резултат поне от 2007 г. насам. Цената на акциите на компанията се срина с 32% през тази година.

Priv се продава на дребно на цена от 699 долара и е насочен към един “много, много конкурентен пазар” на висок клас телефони с Android, посочва Колило.

Новото устройство на BlackBerry е последният опит на компанията да открие телефон, който може да стабилизира продажбите ѝ, докато фирмата се насочва към целта си, свързана с приходите от софтуер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още