IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackBerry отчете по-слаби приходи за пореден път

Компанията потвърди разработването на смартфона си Priv, който ще бъде с операционна система Android

15:28 | 25.09.15 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор Джон Чен <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор Джон Чен Снимка: Ройтерс

BlackBerry отчете загуба за второто тримесечие, която се оказа по-голяма от прогнозите на анализаторите, след като доставките на смартфони са спаднали до най-ниското си ниво от поне 2007 г. насам, съобщава Bloomberg.

Компанията потвърди, че започва разработването на телефон, наречен Priv, който ще работи с операционната система Android. Стъпката е част от усилията на компанията да си върне потребителите, които я смениха заради ограничения избор на приложения, достъпни за операционната система на BlackBerry.

Загубата без единичните ефекти възлиза на 13 цента за акция за тримесечния период до 29 август, заяви компанията в петък. Прогнозата на анализаторите беше за загуба от 9 цента на акция, като това е средното ниво от 22 оценки, събрани от Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Джон Чен се опитва да трансформира BlackBerry от смаляващ се производител на смартфони, който наследи преди 2 години, до водещ доставчик на софтуер за гарантиране на корпоративната сигурност. Продажбите на смартфони обаче все още формират около 40% от приходите, което накара компанията да продължи с обявяването на нови устройства.

Приходите от мобилни телефони са се понижили с 52% до 201 млн. долара, като компанията е доставила най-малкия си брой смартфони от 2007 г. насам, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Приходите от софтуер са нараснали с 19% до 74 млн. долара. Общите приходи, включващи и такси за услуги на по-старите мобилни телефони, които са все още в употреба, отчитат спад от 47% до 490 млн. долара. Чен заяви през март, че приходите няма да спаднат под 500 млн. долара по време на преструктурирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още