IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните компании претеглят интересите си преди вота за Brexit

Всички мениджъри си задават един ключов въпрос - какви ще са регулациите за технологичната индустрия в ЕС, ако Великобритания напусне блока

18:23 | 22.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цяло десетилетие антитръстовите регулатори в Европейския съюз (ЕС) преследваха Microsoft и в крайна сметка глобиха компанията 2,2 млрд. евро (2,48 млрд. долара). Но когато миналия месец клиентите и служителите на компанията отправиха въпрос към директорите дали фирмата иска Великобритания да напусне блока им беше изпратено отворено писмо, в което се посочва, че желанието на корпорацията е страната да остане в ЕС, пише Wall Street Journal.

“Присъствието ѝ в ЕС беше един от няколкото важни критерии, които я правят едно от най-атрактивните места в Европа”, написа директорът на Microsoft за Великобритания Вакъл Ван дер Бел.

Технологичните компании са се сблъсквали с редица проблеми от страна на регулаторите в ЕС - от такива, свързани със сигурността, до други, отнасящи се до данъците и законодателството. Но в навечерието на референдума, на който Великобритания ще реши дали да остане в Европейския съюз, няколко технологични директори и лобисти твърдят, че напускането ще задълбочи тези битки и ще създаде нови пречки пред тях да правят бизнес в страната.

Под въпрос е деликатният политически баланс в Европейския съюз относно технологичните политики на страните, включително на Великобритания и Скандинавските страни, които предлагат по-облекчена регулация, и други, начело с Франция и Германия, които твърдят, че възходът на международните технологични фирми предполага създаването на нови правила за налагане на равни условия.

Въпреки че големите американски технологични компании отказват да коментират вота, някои мениджъри признават в частни разговори, че ако Великобритания премахне или облекчи част от рестрикциите в Европейския съюз, като използването на лични данни или тези за корпоративното данъчно облагане например, това може да помогне на техните операции във Великобритания.

Но въпросните мениджъри твърдят, че промите ще зависят от британските политици. Всяко облекчение обаче може да бъде компенсирано от увеличение на регулаторната тежест в по-голямата останала част на ЕС, без това, което те наричат като силното влияние на Лондон.

Някои по-малки европейски технологични компании имат същите притеснения.

“В случай на Brexit, ще съм притеснен за това в каква посока ще се движи европейската политика в сферата на технологиите”, твърди Дан Роджърс, съосновател на датския стартъп Peakon. “Без Великобритания за противовес, има голяма вероятност ЕС да приеме по-неприятни регулации”.  

Политиците, които все по-често се присъединяват към страната на Великобритания в дебатите за технологичните регулации и амбициите на ЕС да изгради единен дигитален пазар, твърдят, че излизането на страната от ЕС ще доведе до развалянето на един важен баланс.

“Великобритания винаги е била важен партньор за прогресивна Европа, за ориентираната към бизнеса Европа и за създаването на работни места”, твърди Антанас Гуга, литовски член на Европейския парламент. “Без Великобритания ще бъде много сложно според мен. Германия и Франция могат вземат решение за всичко”.

Властите във Франция и Германия от своя страна твърдят, че регулаторните предложения, които са отправили - за овладяването на големите интернет платформи, имат за цел на по-малките фирми да се даде по-голям възможност да се конкурират на пазара.

Данъците също са въпрос, по който технологичните компании са в конфликт с ЕС. Европейската комисия твърди, че Apple и Amazon са сключили сделки съответно с Ирландия и Люксембург, чрез които нарушават правилата за т.нар. държавна помощ. Както двете компании, така и страните, отричат тези обвинения. Ако Великобритания излезе от ЕС, тя не трябва да се притеснява за подобни ограничения, така че може да дава целенасочено данъчни облекчения на фирми и индустрии, твърди Хедър Селф, партньор в Pinsent Masons. Но по думите му няма голяма разлика между усилията на Великобритания се справи с избягването на корпоративни данъци и усилията, които наскоро обяви ЕС.

Наемането на служители е друг голям проблем за технологичните компании, които се конкурират за квалифицирани работници. Мениджърите твърдят, че едно от атрактивните неща за Лондон в момента е способността да привлича хора от ЕС да работят в страната, без да има допълнителни бюрократични пречки.

В случай, че Великобритания напусне ЕС, особено след кампанията ѝ, фокусирана върху имиграцията, не е ясно колко лесно ще бъде за страната да продължи да наема чужденци.

“Това може да има огромно влияние върху компаниите, намиращи се там или взели решение да се преместят в страната”, твърди Джеймс Уотъруърт, вицепрезидент за Европа на базираната в САЩ Computer & Communications Industry Association, която представлява фирми като Amazon.com, Facebook, Google и Ebay.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още